Maturantska parada je pred parimi dnevi zopet zaustavila promet v Ljubljani. Mirno sedenje v lokalih so parali zvoki piščalk in trume mladcev so zasedle ulice Ljubljane. Seveda, saj je potekala maturanrska parada, ki vsako leto poskrbi za precej podobne težave – promet v Ljubljani ohromi, ulice za mladci ostanejo polne pločevink piva in steklenic drugih alkoholnih pijač, zvoki piščalk pa odmevajo še polno v noč po Ljubljani. Da o Borutu Pahorju niti ne izgubljam besed.

Mladi si dajo duška! Nič ni narobe s tem. Ravno obratno – prav je, da je temu tako, edino organizatorji, ki se jim gre za vpis v Guinessovo knjigo rekordov, bi lahko vse skupaj organizirali na kakšni drugi, manj obljudeni površini. Recimo maturantska parada bi bila lahko v parku Tivoli, ali pa na parkirišču v BTCju, poleg Kristalne palače.

Enihu! Ministrstvo za zdravje je pristavilo svoj lonček in delilo maturantom zapestnice Plešem 0,0 v okrivu njihove akcije. Na svojih spletnih straneh so zapisali (vir):
Z namenom zmanjšanja škodljivega in tveganega pitja alkohola in prepovedanih drog med maturanti bodo tudi letos državne in strokovne institucije, nevladne organizacije in organizatorji dogodka, izvajali različne ukrepe za spodbujanje zdrave zabave.

Ministrstvo za zdravje, organizatorji Ulične četvorke (European Quadrille Dance Festival) in Maturantske parade, državne institucije, strokovne in nevladne organizacije se ob tem lepem plesnem dogodku povezujemo že šestič. S skupno akcijo Plešem 0,0 želimo mlade povabiti, naj plešejo in se zabavajo brez alkohola. Plesočim maturantom smo tudi letos zagotovili silikonske zapestnice s sporočilom “Plešem 0,0”, ki naj bi mlade spominjale na to, da je ples že sam po sebi zabava in priložnost, da pokažejo svoje spretnosti in energijo, ter da alkohol ob tem ni potreben.

Jeap. Zapestnice pomagajo, kajne? Ko jih imajo mladi okoli svoje roke, potem se ne dotaknejo alkohola – podoben učinek imajo te zapestnice kot “magnetne” zapestnice, ki jih lahko kupimo v “topshopih”, ali trgovinah za 1 euro in nam pomagajo pri boljšem počutju, ali pri lovljenju ravnotežja. No, zapestnice, ki jih je delilo ministrstvo za zdravje niso dosegle svojega uspeha, so bili pa mladi oznamčeni za tisti dan in zelo preprosto je bilo razbrati kdo so ti, ki so plesali na četvorki. Na žalost akcija ne doseže svojega namena, če vidiš nekoga, ki ima zapestnico na roki in v drugi roki liter vina.

Da ne bo pomote. Zelo podpiram akcijo 0,0. Vendar mogoče so se akcije lotili na napačen način. Namreč ne pomaga dovolj, če daš mladim zgolj zapestnice, ampak bi bilo za ozaveščanje potrebno narediti malce več, kot pa da se začne s komunikacijo akcije tri tedne pred samim dogodkom. In tudi oznamčenje sodelujočih z zapestnicami – a ni to tako, kot v All inclusive hotelih, ali pa spomin na neke druge čase, ko so bili ljudje oznamčeni, da so vedeli kam pripadajo?

Face it, mladi bodo na takšnem dogodku pili alkohol, tudi po dogodku ga bodo pili. Saj so mladi. In ministrstvo bi lahko malce bolj pametno izkoristilo svojo akcijo, ki v končni fazi pade zgolj na deljenje zapestnic. Ampak hej, to so državne službe, kjer ni ravno veliko premisleka o tem, kakšna naj bo akcija in kakšni naj bodo njeni učinki.

Talking Heads Road To Nowhere Photos 03