Stavkajmo vsi

Stavka zdravnikov. Stavka učiteljev. Stavka zaposlenih v javni upravi.. In še bi lahko našteval. Nekako tako si predstavljam val stavk, ki bo zajel Slovenijo in kjer bodo stavkali ljudje, ki so prisesani na državne jasli. Ljudje, ki jim na trgu ni potrebno preživeti, niti se ne sekirajo, če so mesec dni na bolniški. Ne, nič nimam proti državnim službam, niti nimam nič proti stavkam – le včasih se mi zazdi, da je Slovenija že davno nazaj izgubila kompas.

Zdravniki si želijo 3-kratnik povprečne slovenske plače. No, bodi iskreni. Tudi jaz bi si ga želel, če bi imel v rokah možnost izsiljevanja države. In verjetno nisem edini, kajne?

Kaj pa ljudje, ki delajo v realnem sektorju? Ljudje, ki so morali, da so obdržali svojo službo odpreti s.p. in ne morejo biti cel mesec na bolniški, niti se ne morejo pogajati za višino plače, ki jim jo delodajalec izplača konec meseca? Tudi ti ljudje imajo družine in izobrazbo in dejansko niso porabniki iz državne blagajne. Kdo bo poskrbel za te ljudi, ki morajo par mesecev čakati na to, da dobijo svoj težko prislužen denar, ali pa ga sploh ne, kljub temu, da imajo doma družine in iste želje, kot jih imajo učitelji, zdravniki, ali pa ostali državni uradniki.

No, na te ljudi nihče ne pomisli. In v večini primerov te ljudje, ki so na trgu in niso zaščiteni kot medvedi ne razmišljalo o stavki, ker preprosto nimajo časa za to. V večini poklicev na trgu se dela 10 in več ur dnevno, pa nihče ne grozi s stavko. Ljudje so veseli, da sploh imajo službo, predvsem pa, da lahko preživijo. In za preživetje gre v Sloveniji.

Vlada, ki bi morala ukrepati in narediti konkretne reforme in spremembe, se ne ukvarja s tem. Imamo super vlado, katere ministrov niti ne znam našteti in ki se ne ukvarja z dejanskimi problemi Slovenije. Ampak to smo volili!

Mogoče v razmislek vsem tem, ki bodo še stavkali – v rajnki Jugoslaviji je bil preprost rek: Če ni, še vojska ne vzame. V Sloveniji očitno je, če se s stavkami izsiljuje za višje plače in drugačne pogoje.

Mogoče bi ti, ki bodo v prihodnje še stavkali pomislili, kako bi se počutili, če izgubijo udobno službo (pa čeprav za 900 eurov mesečno) in gredo na trg, kjer poskušajo preživeti in ne dobijo plačila par mesecev in nimajo plačane bolniške, itd.. Verjetno bi precej hitro spremenili svoj pogled na situacijo, ki se jim v končni fazi ne bi zdela niti več tako grozno slaba.

protesti4

  1. Zanimivo bi bilo pogledat kaj točno delajo (služba) in kakšne prihodke imajo gospodje, ki so se pojavljali po TV, ko so navijali za stavko zdravnikov. Je kak pogumen novinar?

  2. V casu stavke zdravnikov se je smrtnost zmanjsala za 60%.

  3. Naj grejo v tujino, čimprej.
    Koliko jih dela za minimalca v naši državi, dohtarji pa tko. Preseravanje in posmehovanje.
    Čakalna doba je pol leta, samoplačniško pa naslednji teden. Če plačaš pol ni preobremenjen, ima čas in ni čakalnih vrst.
    Red treba nardit. RED.

Komentarji so zaprti.