Verjetno se marsikdo spomni Reneja, za katerega se je ZZZS odločil, da mu ne bodo krili stroškov zdravljenja v tujini, ker pri nas še niso bili izčrpane vse možnosti. Slovenski zdravniki bi amputirali nogo, ker drugačnih posegov pri nas ne opravljajo. Njegovi starši so se odločili, da bodo sami zbirali denar – s pomočjo dobrodelnosti ostalih državljanov, ki se jih takšne zgodbe dotaknejo in ki vseeno verjamejo v to, da se da s skupnimi močmi marsikaj spremeniti. Zbrali so denar, odšli v tujino in..

Pred parimi dnevi je bil v oddajo Utrip posnetek Reneja, ki sicer z opornico, skače naokrog in brca žogo. Ja, velika brca je bila to za naše zdravstvo, predvsem pa še večja za ZZZS, ki s svojimi 2,3 milijarde težkim proračunom povsem po svoje odloča o razporeditvi denarja v zdravstvu.

Sedaj se mi postavljata dve vprašanji:

  • kako bo poseg in rezultat operacije komentiral zdravnik, ki bi Reneju amputiral nogo
  • kako na vse skupaj gleda ZZZS

Verjetno zgodba ne bo dobila epiloga na sodišču, si pa lahko mirno predstavljam, da bi fantu amputirali nogo, ker je tako odločila stroka v Sloveniji in ker ZZZS ni bil pripravljen financirati posega v tujini.

Nihče ne bo odgovarjal za to, ker je to že folklora v Sloveniji. Predvsem pa bo ta primer čez čas pozabljen in zgodile se bodo nove Miše, Lare in podobni primeri, ki nas bodo opozorili na to, da je v našem zdravstvu marsikaj precej narobe!

monumenti-pula06.jpg