Jeap, pogledal sem si dve oddaji MasterChef Slovenija in bil presenečen. Ne ravno pozitivno, ko sem videl, kako izbrani domači kuharji kuhajo jedi. Če sem hotel narediti primerjavo, sem moral pogledati par delov MasterChef Australia, ki pa me je povsem navdušil, saj so ljudje, ki sodelujejo v tej oddaji povsem nekaj drugega od naših kuharjev. In ja, gledam sedmo sezono MasterChef Australia in sem navdušen!
Kljub temu, da gre za isti format oddaje, se med seboj razlikujeta svetlobna leta. Najhujše je, da bi vse, ampak res vse jedi, ki jih pripravijo Avstralci z največjim veseljem pojedel. Pri naših.. bi večino jedi preskočil.
Zakaj se dve oddaji, ki sta posneti po isti licenci lahko tako razlikujeta?
- izbira žirije. Avstralci so izbrali žirante, ki znajo pohvaliti, ki se nasmejijo, ki pokažejo svoja čustva do hrane, predvsem pa niso sami sebi namen, kot sem dobil občutek pri naših žirantih, ki večinoma kritizirajo
- izbira tekmovalcev. Verjetno je precej velika razlika med Avstralijo tudi med samim naborom kuharjev – Avstralija ima preko 23.000.000 prebivalcev, kar pomeni veliko večji pool kvalitetnih kuharjev, ki se prijavijo na oddajo
- samozavest kuharjev. V tem primeru zmagajo Slovenci, saj moraš imeti precej jajc, da se prijaviš v kuharski šov pa vendar ti niso povsem jasne osnovne stvari, kar se iz oddaje v oddajo tudi vidi. Vendar razumem tenzijo po sodelovanju in po vzpostavitvi imena, ki si ga lahko marsikdo zgradi v takšni oddaji
- jedi. Ko gledam kompleksnost jedi, ki jih pripravljajo Avstralci, sem presenečen, saj takšne jedi pri nas dobiš mogoče v parih restavracijah. Kot sem že zgoraj omenil – vse bi pojedel!
- sterilnost oddaje. Slovenski MasterChef je sterilen. Premalo sproščen. Premalo zabaven. Na žalost je to pokazatelj stanja duha v Sloveniji, saj se kuharji ne sprostijo in ne uživajo v kuhanju, ampak je to za njih precej velik stres. Na drugi strani pa Avstralci dejansko uživajo v tem kar počnejo. In to počnejo odlično
- režija šova. Avstralski MasterChef je zanimiv tudi zaradi same režije – ki je odlična in je verjetno tudi posledica tega, da je sedaj na sporedu že sedma sezona. Zanimivi “tvisti” in zapleti, predvsem pa odlično prikazano, kaj vse se dogaja s tekmovalci in njihovimi jedmi. Tudi odštevanja, ko morajo biti jedi pripravljene in postavljene na mizo so filmsko narejena in vedno znova me stisne
Verjetno bo druga sezona MasterChef Slovenija precej boljša, kot je prva, saj bo veliko več stvari odkritih in znanih. Predvsem pa bodo tudi sodelujoči imeli precej več znanja in bodo bolj pripravljeni, kot je bila prva generacija. Namreč, kakorkoli obrnem, ta oddaja ni primerna za nekoga, ki ima zgolj rad hrano in doma malce packa v kuhinji. Ampak to je zgolj moje mnenje.
Če iščete odlične restavracije:
- Gostišče Grič – skriti dragulj nad Horjulom
- Restavracija Plavi podrum – Volosko, Opatija
- Vander – hotel in restavracija v stari Ljubljani
- Restavracija Strelec – Ljubljanski grad – Kaval Group
- Gostilna Na burji – Nova vas nad Dragonjo
- Pri lovcu / Al cacciatore – La subida – Krmin / Cormons
- Hiša Franko – Kobarid
- Restavracija Pavus – grad Laško – topshit hrana
- Gostilna za Gradom – Koper
- Priporočam – gostilna Johnson – Mošćenička Draga



Skrpucalo, ki ga fura komercialna tv, je posledica dejstva, da so jim gasilci rekli fuck off. In prav je tako. Žal pa so gasilci redki v Slo, ki upajo busmanom reči ne. Velika večina ostalih z veseljem sleče hlače in nastavi rit. In govori, kako pomembni smo…
Poglej si se Masterchef US, med ziranti d mr. Ramsay. Za primerjavo, ko so nasemu pohvalili jed z jastogom, bi jih tam slisal, ker se mu je omaka sesedla …