V javnost so prišli podatki, da naj bi bil Telekom Slovenije vreden do 2 milijardi eurov (vir). Precej drugačna številka, kot pa je tista, ki jo sedaj ponuja sklad Cinven – za delnico ponuja 110 eurov + 15 eurov za ugodno rešene odškodninske tožbe in v tem primeru bi bila cena Telekoma okoli 850 milijonov eurov. Podatki, da naj bi bil Telekom vreden 2 milijardi eurov pa so bili pripravljeni za enega izmed kupcev in jih je pripravila ameriška svetovalna ustanova.

Ja, očitno je, da se na trgu tare kupcev za Telekom Slovenije in da so pripravljeni krepko seči v žep, da bi se dokopali do njega – tudi število ponudb, ki so jih prejeli, dokazuje to (NOT!). Raznorazne špekulacije, ki zadnje čase prihajajo na plan so samo še dodatna sol na rano in javnost je seveda znova in znova ogorčena, ker bodo tako poceni prodali podjetje. Tudi interesi posameznikov prihajajo vse bolj do izraza in pritisk se v teh dneh, ko bo morala SDH potrditi prodajo, samo še stopnjuje. Ni dneva, da ne bi prišla v javnost kakšna nova zgodba o tej prodaji in ni dneva, da se ne bi našla pobuda, ki bi želela preprečiti prodajo Telekoma.

Ne, ne bom sodil o tem ali naj prodamo Telekom ali ne. O tem so se odločili drugi in tudi organizirali zbiranje ponudb. Torej je bila to strateška odločitev. Koliko denarja je kdo pripravljen dati je drugo poglavje, vendar je ta znesek posledica trga in razmer na njem. Če bi imeli deset zavezujočih ponudb, bi bilo vsekakor malce drugače, kot pa je, ko je na mizi zgolj ena ponudba. Če sklepam po tej eni ponudbi – potem niti ni nekega velikega povpraševanja po nakupu Telekoma, kljub temu, da so želje, da bi se prodal že zelo stare. Nekoč, pred mnogo leti je bil vreden veliko več, vendar ni šel v prodajo zaradi interesov politike.

Verjetno se nihče od teh, ki sedaj odločajo o prodaji Telekom ni vprašal koliko časa so zaposleni znotraj Telekoma namenili pripravi vseh dokumentov, ki so bili pomembni za prodajo?! Verjetno nihče ne razmišlja koliko denarja je bilo vloženega v ta proces?

Telekom vreden do 2 milijardi eurov! Ja, do 2 milijardi je lahko tudi 100 milijonov eurov! Po drugi strani pa tudi jaz verjamem, da lahko za avto, ki je vreden sicer 1000 eurov dobim 20.000 eurov. Samo prepričan moram biti sam vase in se pač ne oziram na trg in ponudbo. Res je, da mi bo avto ostal in da ga ne bom mogel prodati, ampak to je povsem nepomembno in tudi to, da v očeh zainteresirane javnosti izpademo tako povsem šalabajzerji je nekaj normalnega.

Po drugi strani se mi pa zdi interesantno, da se podjetje, ki ugotovi, da je nekaj vredno do 2 milijardi eurov ne odloči, da bi šlo v nakup podjetja za 1/3 cene. Namreč, če bi bil jaz na njihovem mestu, bi to naredil z največjim veseljem, predvsem pa bi si bogato omastil brke v tem primeru in zraven kupil še Amis, Telemach in vse ostalo, kar je na trgu in primaknil kakšne pol milijarde še v samo blagajno RS – ker sem naredil tako dober nakup!

Pomembno je, da se nihče ne upa odločiti o tej prodaji in da se samo prelaga odgovornost iz enega na drugega. In po scenariju, ki se trenutno dogaja, bo Telekom Slovenije …… (vstavi po potrebi). Na žalost je to kruta realnost Slovenije in njenega poslovanja, predvsem pa moči različnih lobijev tako na eni, kot na drugi strani.

Ali nas bo še kdo v svetu jemal resno, če ta prodaja ne gre skozi?
Nepomembno. Mi smo sami sebi dovolj. In različne interesne skupine so dovolj močne, da se stvari nikamor ne premaknejo, dasiravno bi se že zdavnaj morale. Tujci bi vse samo uničili in pokvarili.

p.s.: moje mnenje o prodaji? Tujci niso vedno slabi lastniki. Vendar bi v tem primeru bilo potrebno zelo natančno in kvalitetno določiti pogoje in pričakovanja in tudi penale, ob nespoštovanju le teh. Glede na to, da je kar precej ljudi vpletenih v samo prodajo, so verjetno na vse to tudi pomislili!

telekom_slovenije_zivi_svobodno

3 Responses to Telekom vreden do 2 milijardi eurov

 1. (jm) pravi:

  Dve miljardi je Telekom vreden za tiste, ki nimajo denarja. Denarja pa nimajo zato, ker so že v preteklosti verjeli v podobne pravljice.

  Ta svet je poln skladov z miljardami likvidnih sredstev, ki bi bili za nekaj, kar je realno vrednoteno na dve miljardi, takoj odšteli do miljarde in pol in pokasirali v naslednjem letu 33% profit.

  To, da takšni skladi ne stojijo v vrsti pred SDHjem, jasno kaže za kakšno pravljico gre v tem primeru.

  Pravljico, ki jo sponzorira Mladina, ki je, mimogrede, v večinski lasti tujcev.

  • Anonimno pravi:

   mi smo ze zdavnaj zgubili kompas. Ne vemo vec kdo smo in kam sploh hocemo it. Od Drnovska dalje se vlade ukvarjajo zgolj same s sabo. Cez par let, ze 3-5, te bom vprasal kako kaj v novi sloveniji. tebi bo verjetno lepo, mnogim drugim pa ne.

 2. Bojan pravi:

  Good luck. je boste potrebovali veliko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.