Industrijska konoplja zadnje čase polni novice naših medijev – najprej je bil kozolec in starejši ljudje, pred dvemi dnevi piknik s piškoti. Vendar pozor, v obeh primerih ni šlo za industrijsko konopljo, ampak za tisto malce bolj zaresno, ki ima malce drugačne učinke, predvsem pa posledice, kot industrijska konoplja.

V Sloveniji je še vedno prepovedana uporaba “prave konoplje”, ki vsebuje delta-9-tetrahidrokanabinol ali THC, ki povzroči “zastrupitev”, kot je bilo v zadnjem času to velikokrat uporabljeno v medijih. V bistvu ne gre za zastrupitev, ampak za zadetost, ki pa jo je pri uporabi piškotkov, ali “pudinga” precej težje kontrolirati, kot pri samem kajenju. Mediji so naredili iz zgoraj omenjenih zgodb precej škode, predvsem pa so vnesli strah. Glede na to, da precej dobro poznam učinke marihuane iz prve roke in da v življenju še nisem slišal, da bi se kdo predoziral z marihuano, ali pa celo da bi skadil toliko marihuane, da bi umrl do tega, je ta strah, ki ga sejejo povsem odvečen in je verjetno namenjen določenemu namenu. O tem sem pisal.

Ampak nazaj k industrijski konoplji, ki raste na večjih njivah in površinah. Kljub temu, da mi je vse skupaj precej dobro poznano (ne, nikoli je nisem vzgajal) me je nasad, ki sem ga pred kratkim zagledal pred seboj precej presenetil. Priznam, nasmejalo se mi je, ko sem zagledal neskončno dolgo polje same konoplje (ja, Pavlov refleks verjetno), vendar sem takoj opazil, da gre za konopljo, ki nima pravega učinka. Vendar je ta konoplja odlična za izdelavo oblačil, vrvi, celo goriva, da o vsem ostalem niti ne govorim.

Če bi bil to nasad Cannabis Indice, z vsebnostjo THCja višjo od 15%, bi bil takšen nasad vreden.. No, rajši ne bom niti razmišljal o tem. Vlada bi morala legalizirati marihuano in s tem uničiti črni trg in zaslužkarje, predvsem pa bi s tem napolnila prazno državno blagajno!