Protihrupne ograje so hit lanskega in letošnjega leta. Dars in njegovi podizvajalci jih postavljajo na avtocesti proti Vrhniki in na avtocesti proti Celju. To, da se protihrupne ograje postavljajo, ko je največ tranzitnega prometa skozi Slovenijo bom zanemaril. Prav tako bom zanemaril, da nastajajo čudovito dolge kolone ob teh gradbiščih in da se ljudje kopajo v žgočem soncu.

Ne bom pa zanemaril izgleda teh ograj, predvsem pa občutka, ko se človek pelje skozi “drevored” ograj proti Celju in dobi občutek, da je v “bob stezi”, ali pa da je Slovenija zgolj ena velika ograja.

Nekoč, pred leti je obstajal zid v Nemčiji, ki je delil deželo na dva dela. Tako nekako sem se počutil, ko sem se pred dnevi peljal proti Celju in užival v pogledu na “neokrnjene” protihrupne ograje, namesto da bi opazoval čudovito pokrajino, ki jo ima Slovenija. No, saj razumem. Črna ograja je #topshit in očitno je bilo na voljo dovolj EU denarja, da so se odločili za takšne posege. Drugje v tujini obstajajo protihrupne ograje, vendar so precej drugačne – so del ceste in ne zgolj umetne tvorbe, kot je to pri nas. Poleg tega so tam ograje “oblečene” v rože in zelenje, pri nas pa so zgolj betonski bloki, ki zastirajo pogled, predvsem pa povzročijo klavstrofobičen občutek. Ampak to slednje verjetno velja zgolj zame.

Par stvari, na katere verjetno ni nihče pri Darsu razmišljal, ko so se odločali za takšne protihrupne ograde:

  • kaj se zgodi, ko se v ogrado zaleti tovornjak in jo podre in s tem povzroči še dodatno sranje
  • kaj se bo zgodilo, ko bodo naše ceste postale preozke in jih bo treba širiti. Kaj se bo zgodilo takrat?
  • zakaj sta bila deležna tega privilegija le dva odcepa na naših avtocestah, ko pa je takšnih odsekov, ki bi bili potrebni protihrupnih ograj še veliko veliko več (tukaj bom preskočil, da je vsak, ki je gradil hišo blizu avtoceste vedel za hrup in vse ostalo)
  • zakaj se Dars ni odločil, da bi naredil rajši tunele po celi Sloveniji? Glede na to, da smo za izgradnjo kilometra avtoceste plačali v preteklosti hudičevo veliko denarja, bi bilo tudi to povsem izvedljivo
  • ali se bo na protihrupnih ograjah lahko oglaševalo? Jaz vidim to, kot odlično marketinško potezo (ja, vem, da je prepovedano oglaševanje na avtocestah in ob avtocestah v določeni razdalji), ki bi Darsu prinesla nekaj soldov

Suma sumarum. Tujci, ki prečkajo Slovenijo ne vidijo več ničesar. Tudi mlajše generacije bodo videle zgolj protihrupne ograje. Že tako nimamo čisto nič od turistov, ki so v tranzitu, sedaj pa smo onemogočili še tistim parim, ki bi se mogoče ustavili, ker bi videli čudovito pokrajino, da bi to storili. Imamo pa protihrupne ograje na odsekih avtoceste, kjer ni hiš in kjer ni ničesar. To, da se sedaj hrup deli povsem drugače in da je zvok vozil zamenjal konstanten šum, ki pa je precej bolj moteč, kot je bil hrup pred tem.

Ampak to je zgolj nepomembno. Nekdo si je krepko omastil brke, naredil več škode kot koristi in vse je v najlepšem redu. To, da nimamo pred Vrhniko izločevalnega pasu in da ga niti ne bomo imeli, ker imamo protihrupne ograje, je nekaj povsem nepomembnega. Pomembno je, da si je nekdo postavil “spomenik” na avtocesti. Zanima me, koliko časa bodo te ograje zdržale in kdaj se bodo začela vzdrževalna dela na protihrupnih ograjah.

protihrupne_ograje_003

protihrupne_ograje_001

protihrupne_ograje_002