Jeap, ni šala. Skoraj dva meseca bo DARS obnavljal avtocestni odsek mimo Trojan. Seveda, ko je največ tranzitnega prometa na avtocesti čez Slovenijo in ko ljudje že tako čudno vozijo, takrat se DARS odloči, da bo vzdrževal uničene ceste! Bravo in čestitke. Jebeš to, da nastajajo zastoji in da so ljudje v vročini že tako bolj občutljivi na vse skupaj.

Ne bom omenjal tega, da so kakšnih 14 dni prej zaprli drug del avtoceste proti Trojanam in bi verjetno že takrat lahko začeli z obnovitvenimi deli. Prav tako ne bom omenjal, da večino časa, ko se vozim mimo, ni nikogar na spregled. Če sem v tujini videl, da so na takšnih gradbiščih delali tudi ponoči, je pri nas ponoči vse to povsem zapuščeno.

Ja, navada je, da DARS med poletno sezono spremeni avtoceste v gradbišča. Verjetno je to posledica tega, da je manj “notranjega” prometa, ker so Slovenci na dopustih – resnično me zanima, ali ti podatki držijo?! Je pa zato toliko več tranzitnega prometa in toliko več zastojev – ker so signalizacije precej čudne in je na par sto metrih postavljenih tudi 10 in več znakov. Tujec, ki prvič vozi po cesti pa naj se znajde iz poplave teh znakov.

Že dlje časa se sprašujem, zakaj ne bi DARS zaprl avtocest čez poletje in promet preusmeril na stare ceste in tako povsem preprosto saniral poškodovane avtoceste in jih v miru popravil. Prav tako bi lahko v miru zgradili protihrupne ograje, ki povzročajo zastoje že več kot eno leto. Saj je povsem preprosto. DARS samo zapre avtocesto in je stvar urejena.

p.s.: resničen dogodek, ki se mi je zgodil pred parimi dnevi, ko sem pripeljal iz predora Podmilj v smeri proti Ljubljani in kjer je DARS uredil promet tako, da gre en pas po nasprotnem pasu. Vozilo pred menoj je v strahu, da ne bo zapeljalo v napačno smer ustavilo svoje vozilo na sredi pasu in to z zelo nenadnim zaviranjem. Na srečo sem bil dovolj priseben, da sem lahko odreagiral pravilno in ustavil vozilo par metrov za njo. V nasprotnem primeru bi počilo in verjetno ne bi bil edini, ki bi se zaletel, saj so tudi ostala vozila za menoj sunkovito zavirala, ko so videla, kaj se dogaja. Dekle v SG vozilu je bilo pač zmedeno in ni točno vedelo, kaj mora storiti. Jeap. Tudi oznake na avtocestah so še kako pomembne, predvsem pa zbranost voznikov, ki jo je čedalje manj!

avtocesta_dars