Supervizor in avtorske in podjemne pogodbe Supervizor in avtorske in podjemne pogodbe

Supervizor ne deluje, ker se je KPK skregala s programerjem

Supervizor je bila ena izmed najboljših stvari, ki se nam je zgodila v času samostojne Slovenije. Komisija za preprečevanje korupcije je leta 2011 predstavila spletno orodje Supervizorhttp://supervizor.kpk-rs.si/, kjer so zbrani vsi podatki o poslovanju podjetij z državo in do teh podatkov smo lahko dostopali vsi državljani.

S tem orodjem smo dobili zanimiv vpogled v zneske, ki so jih podjetja dobila od države in podatki so postali transparentni. Zame osebno je bil zanimiv pogled na “bleščeča podjetja”, ki so bila prisesana na državne jasli, ali pa so prejemala veliko denarja iz državnega proračuna za razvoj.

Povezane vsebine:

No, danes je vse presenetila novica, da Supervizor ne deluje, ker se je KPK odločila, da bo prenesla aplikacijo na drug strežnik. Vzrok za to dejanje naj bi bil  spor med predsednikom KPK Borisom Štefanecom in programerjem Primožem Brataničem, ki je soavtor Supervizorja ter lastnik in glavni urednik portala Slo-Tech (vir).

No, na Twitterju se je pojavila tudi bolj sočna informacija o vsem skupaj:

Tole pa je še malce bolj poglobljena razlaga:

Slovenija definitivno potrebuje Supervizorja, kljub temu, da sem v času, ko so se pojavile dileme o tem ali objaviti podatke o avtorskih in podjemnih pogodbah bil precej neodločen. V slednjih primerih gre za osebne podatke, vendar kljub temu se mi zdi pomembno, da je “poslovanje države” transparentno. Če bi imeli za to zakon, potem bi bilo precej lažje, saj v nasprotnem primeru lahko pride do izkoriščanja informacij, predvsem pa pridejo takšne informacije marsikomu prav, ko želi opraviti s konkurenco.

Supervizor in avtorske in podjemne pogodbe
Supervizor in avtorske in podjemne pogodbe