Zgodovina se ponavlja. Zopet imamo deževno poletje, kot smo ga imeli lani. No, letos je bilo par dni hude vročine, sedaj pa se je vse skupaj spremenilo in so temperature na celini bolj podobne tistim jeseni, ob morju pa so vseeno primerne za to, da lahko preživiš večer zunaj.

Namesto poletja in julijskega vremena imamo april in temperature pod 20 stopinj. Namesto na pol golih deklet, ki se sprehajajo po mestih imamo dekleta v “zimskih” oblačilih in gumijastih škornjih. Namesto da bi ljudje uživali na zasluženem dopustu, za katere so “šparali” pol leta, so prikovani v prikolice in apartmaje in če imajo veliko srečo, imajo tudi kakšen dan sonca na svojem dopustu. Tisti najbolj “srečni” niso imeli niti dneva sonca na dopustu. Če v to vštejem, da so bili njihovi otroci nesrečni, ker se niso mogli igrati zunaj, potem je to precej kruta situacija.

Zvečer, ko greš ven s prijatelji, se moraš zimsko obleči, saj temperatura pade pod 16 stopinj. In če ne želiš biti prvi, ki gre domov, potem se moraš temu primerno obleči. Da o tem, da pijača ne teče po grlu tako, kot bi, če bi bile temperature okoli 25 stopinj, niti ne bom omenjal.

Je pa ena prednost, če ves čas dežuje – ulice mest so na pol prazne, saj je večina ljudi doma in se jim ne da nikamor iti. Le turisti so tisti, ki se sprehajajo naokoli in jih niti dež ne moti – v bistvu imajo omejen čas, ki ga lahko izkoristijo in tega izkoristijo v polni meri.

Zdajle, ko ležim v topli postelji in gledam skozi okno, se zunaj bliska in grmi. Romantično? Ne ravno, če je to na programu vsak dan. Niti najmanj prijetno, ko gledam travo kako raste in samo čaka, da bo kakšen dan malce manj deževalo, da jo bom lahko pokosil.

V bistvu sovražim ta dež, čeprav mi je bil poletni dež nekoč romantičen. Sovražim mokre čevlje in hlače, ko te poškropi vozilo, ki pelje mimo tebe. Sovražim puloverje sredi poletja in sovražim voznike, ki zaradi dežja vozijo zelo zelo počasi. Sovražim dejstvo, da ni več letnih časov in da nas takšne spremembe vremena, kot so sedaj utrudijo in da ljudje zbolevajo, ker še nismo adaptirano na to, da pade temperatura v parih minutah za 15, ali več stopinj.

Če sem nekoč verjel, da po vsakem dežju posije sonce.. Sedaj ne verjamem več v to. Verjamem pa, da bo vsak dan deževalo in to sovražim! In ja, takoj podpišem, da bi imel celo leto 25 stopinj!

mavrica_nad_morjem2