Hladno Pivo - 20-letnica - Križanke 8 Hladno Pivo - 20-letnica - Križanke 8

Mikro pivovarne in brezalkoholno pivo?

V zapisu – Slovenske pivovarne in pivovarji sem pisal o tem, da v Sloveniji pivovarne rastejo kot gobe po dežju. Slovenija se s svojimi pivi končno uvršča na zemljevid pivovarskih dežel, ki imajo pisano in zanimivo preteklost. Kot sem že v prejšnjem zapisu omenil – jaz nisem ciljna skupina, saj ne pijem alkohola, zatorej je moje razumevanje te tvari lahko povsem napačno.

Ja, tudi vonj po pivu me ne privlači in do sedaj nisem še niti poskusil brezalkoholnega piva. Sem pa poskusil ingverjevo pivo in se mi je zdelo odlično – vsebnost alkohola je 0,0!

Glede na to, da je veliko število mikropivovarn v Sloveniji, me zanima zakaj nihče ne proizvaja brezalkoholnega piva? Ali to ni smiselno? Ljudje ne pijejo brezalkoholnega piva? Je težja proizvodnja?

Predvidevam, da obstajajo tudi ljudje, ki bi se radi odžejali z okusnim pripravkom iz “hmelja”, ki pa ne bi vseboval alkohola. Glede na to, da so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola precej visoke, bi bila tudi iz tega vidika ta tržna niša lahko zelo zanimiva.

Na trgu sicer obstaja UNI, Erdinger in različni Radlerji (ki so predvsem sladke pijače), vendar ne obstajajo pa “craft” brezalkoholna piva? Ne vem, mogoče se samo meni zdi to zanimiva tržna niša, ali pa zgolj in samo ne štekam pivovarske industrije in z njo povezanih pričakovanj in rezultatov.

Niti najmanj ne dvomim, da bi marsikdo šel rad v lokal in naročil brezalkoholnega Bevoga, ali Pelicona in jih spil par in naslednji dan šel povsem brez “mačka” v službo? Tudi marsikateri športnik bi verjetno raje spil kakšno doma zvarjeno pivo, ki bi bilo drugačno, kot pa so piva, ki so sedaj v ponudbi. In verjetno bi marsikdo rajši namesto “cukraste” pijače (Coca Cola in podobno) si rajši naročil pol litra brezalkoholnega piva in užival v njegovem okusu, predvsem pa v pitju piva!

Ne vem, mogoče je tole samo strel v prazno in se povsem motim, ker ne razumem pivoljubcev. Ne dvomim pa, da obstaja veliko ljudi, ki bi rajši spili brezalkoholno pivo, kot pa imelo naslednji dan posledice. Ja, ker ne pijem alkohola, se mi ne sanja zelo veliko o tem.

Vsakega komentarja na tole zgornje razmišljanje bom zelo vesel, saj bom v končni fazi tudi bolj razumel kaj žene pivopivce k temu, da pijejo pivo!

hladno-pivo-krizanke-07.jpg

 1. Zakaj mikropivovarne ne ponujajo brezalkoholnega piva sicer ne vem, je pa v lokalih na voljo nekaj brezalkoholnih piv večjih pivovarn.

  Osebno mi je drugače od brezalkoholnih piv najljubše Schlossgold (0%), saj ima dejansko okus po pivu (za razliko od Radlerjam ki ga pa tudi kdaj popijem).

  Še kot zanimivost, do pred kratkim ni obstajalo pivo brez glutena. Zdaj ga lahko naročiš (v Makalonci v Ljubljani). Pivo Orel je na osnovi ajde in nima glutena. Verjetno se nekaj podobnega obeta v segmentu whiskijev, saj je vedno več ljudi intolerantnih na gluten (modna muha?!?) bi pa vseeno radi popili kakšno pivo ali whiskey. :)

 2. Dobro vprašanje, kot velika porabnica brezalkoholnega piva se tudi sprašujem, zakaj ni (večje) ponudbe. Sama zaradi zdravstvenih razlogov pač ne pijem alkoholnega piva, si pa z veseljem privoščim non-alko (no, koliko je 100% non alko), je drugo vprašanje. Opažam pa, da se ponudba v zadnjih letih vseeno veča, meni je npr. zelo všeč tudi Bavaria (ja, ni slovensko :) , v parih lokalih (Kino Šiška, Daktari) sem lahko poiskusila Bernardovega (ni slovensko, tudi ni sicer preveč všeč).
  Drugače pa je ravno na enem pikniku precej okajena oseba spila eno moje brezalk. pivo in ni opazil, dokler mu tega niso drugi povedali :) :D
  je pa razlika v okusu nekje precej očitna, nekateri so mi super, nekateri pa pač ne, ampak tako je bilo tudi še pri nebrezalkoholnem pivu :D

  1. poznam kar nekaj pivoljubcev, ki namenoma pijejo najcenejše pivo (prava brozga) ker je po petem piru čist vseen kaj nalivaš :)

 3. Pit brezalkoholno je kot da bi porniče prek radia poslušu. Preprost ni to to, zato se verjetno kraftska scena nebo nikoli spustila na tak nivo.

 4. Podobno sem se vorasal tudi, zakaj ni sladoleda z okusom po pivu? Pa pravijo da ne bi bilo kuocev.

 5. Izdelava brezalkoholnega piva je bolj kompleksna. Še vedno je potrebno skozi celotno proceduro, kot za izdelavo običajnega piva, nato pa mu je potrebno še odstraniti alkohol.

  Tudi v brezalkoholnem pivu želimo imeti mehurčke in peno, za to pa spet potrebujemo kvasovke, ki spreminjajo sladkorje v željene mehurčke ter, v tem primeru, nezaželeni alkohol.

  Kar se tiče okusov, še vedno se porabi dosti več alkoholnega piva, zato pivovarji zaenkrat še ne vlagajo toliko v kvaliteto ali okuse tudi pri brezalkoholnem pivu.

Komentarji so zaprti.