V zapisu – Slovenske pivovarne in pivovarji sem pisal o tem, da v Sloveniji pivovarne rastejo kot gobe po dežju. Slovenija se s svojimi pivi končno uvršča na zemljevid pivovarskih dežel, ki imajo pisano in zanimivo preteklost. Kot sem že v prejšnjem zapisu omenil – jaz nisem ciljna skupina, saj ne pijem alkohola, zatorej je moje razumevanje te tvari lahko povsem napačno.

Ja, tudi vonj po pivu me ne privlači in do sedaj nisem še niti poskusil brezalkoholnega piva. Sem pa poskusil ingverjevo pivo in se mi je zdelo odlično – vsebnost alkohola je 0,0!

Glede na to, da je veliko število mikropivovarn v Sloveniji, me zanima zakaj nihče ne proizvaja brezalkoholnega piva? Ali to ni smiselno? Ljudje ne pijejo brezalkoholnega piva? Je težja proizvodnja?

Predvidevam, da obstajajo tudi ljudje, ki bi se radi odžejali z okusnim pripravkom iz “hmelja”, ki pa ne bi vseboval alkohola. Glede na to, da so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola precej visoke, bi bila tudi iz tega vidika ta tržna niša lahko zelo zanimiva.

Na trgu sicer obstaja UNI, Erdinger in različni Radlerji (ki so predvsem sladke pijače), vendar ne obstajajo pa “craft” brezalkoholna piva? Ne vem, mogoče se samo meni zdi to zanimiva tržna niša, ali pa zgolj in samo ne štekam pivovarske industrije in z njo povezanih pričakovanj in rezultatov.

Niti najmanj ne dvomim, da bi marsikdo šel rad v lokal in naročil brezalkoholnega Bevoga, ali Pelicona in jih spil par in naslednji dan šel povsem brez “mačka” v službo? Tudi marsikateri športnik bi verjetno raje spil kakšno doma zvarjeno pivo, ki bi bilo drugačno, kot pa so piva, ki so sedaj v ponudbi. In verjetno bi marsikdo rajši namesto “cukraste” pijače (Coca Cola in podobno) si rajši naročil pol litra brezalkoholnega piva in užival v njegovem okusu, predvsem pa v pitju piva!

Ne vem, mogoče je tole samo strel v prazno in se povsem motim, ker ne razumem pivoljubcev. Ne dvomim pa, da obstaja veliko ljudi, ki bi rajši spili brezalkoholno pivo, kot pa imelo naslednji dan posledice. Ja, ker ne pijem alkohola, se mi ne sanja zelo veliko o tem.

Vsakega komentarja na tole zgornje razmišljanje bom zelo vesel, saj bom v končni fazi tudi bolj razumel kaj žene pivopivce k temu, da pijejo pivo!

hladno-pivo-krizanke-07.jpg