Slovenske pivovarne in pivovarji

Zadnja leta je Slovenijo zajela pivovarska mrzlica. Slovenske pivovarne in pivovarji rastejo kot gobe po dežju in vedno znova sem presenečen, ko najdem novo pivo, ki ga seveda ne spijem, ker ne pijem alkohola.

Dve leti nazaj sem spisal idejo za Pivovarni Laško in Union – Personalizirano pivo – zastonj ideja za Pivovarni Laško in Union, vendar se ni nič zgodilo. Je pa v tem času v Sloveniji nastalo kup “microbrewery” oz. “craft brewery”, ki producirajo odlično pivo in zadovoljujejo okuse pivoljubcev, ki so bili do sedaj precej odvisni od velikih znamk, ki niso prisluhnile trgu, ampak so “furale” svojo zgodbo.

Pivovarski ekosistem v Sloveniji se deli na:

  • makro pivovarne
  • mikro pivovarne
  • nano pivovarne
  • domače pivovarne
  • gypsy pivovarne

Makro pivovarni v Sloveniji sta dve in imata že dolga leta primat, kljub vsem problemom, ki sta jih imeli v vsem tem času:

Mikro pivovarn je malce več in predstavljajo zanimiv tržni segment, saj se njihova piva odlično prodajajo v lokalih po celi Sloveniji in njihov “sladki” problem je, da ne morejo izdobaviti željene količine piva, ki bi jih želeli njihovi konzumenti:

Nano pivovarne so ljubiteljske pivovarne in teh je v resnici še veliko veliko več:

Gypsy pivovarne so pivovarne, ki nimajo svojih proizvodnih prostorov, ampak pivo varijo v drugih pivovarnah po svojih receptih:

Domače pivovarne so pivovarne, ki so povezane z gostinskimi lokali – varijo pivo, ki ga strežejo v svojem lokalu. Teh pivovarn je v Sloveniji največj, saj imajo v končni fazi zagotovljeno klientelo in se jim ni potrebno ukvarjati z distribucijo:

V Sloveniji ni strahu za prihodnost piva. Pivovarn je veliko, ljubiteljev piva še več. Prav tako pa je dejstvo, da domače pivovarne varijo odlična piva – vsaj po pričevanju prijateljev, ki z veseljem preizkušajo različna piva.

p.s.: vir zgornjih podatkov je slika spiska domačih pivovarn in wikipedija

eliksir pivovarna lasko fotografije 03

  1. Opala, Roni, tole bi pa še 5 letna deklica bolje za seminarsko napisala. :-)

Komentarji so zaprti.