Odpis dolgov informacije in obrazci / paketpomoci.si Odpis dolgov informacije in obrazci / paketpomoci.si

Odpis dolgov informacije in obrazci / paketpomoci.si

Vlada je pred časom predstavila projekt – odpis dolgov in zanj namenila 1.000.000 eurov. Za to je vzpostavila spletno mesto http://www.paketpomoci.si/, kjer so zbrane vse informacije o odpisu dolga in obrazci za prijavo. Prav tako imajo na strani JHL (Javni holding Ljubljana) obrazec ze odpust dolga pri njih http://www.jhl.si/

Na spletnem mestu MDDSZ so med drugim zapisali tudi kriterije za odpis dolgov:

V skladu z Zakonom o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov bodo lahko odpisani dolgovi zaradi neplačanih računov za elektriko, ogrevanje in komunalo, za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, za vrtec in šolsko prehrano ali ob morebitnem vračanju nakazanih socialnih prejemkov. Dolgove bodo odpisovala podjetja in občine, ki so podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim. Odpisani bodo lahko eno leto stari dolgovi oziroma dolgovi, ki so nastali pred letom 2014.

Odpis dolgov – kriteriji:

Fizična oseba, ki ima dolg do upnika in je kadarkoli v obdobju med 1. 1. 2015 in 30. 6. 2015 prejemnica oziroma prejemnik:

  • denarne socialne pomoči ali
  • varstvenega dodatka ali
  • veteranskega dodatka ali
  • otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali
  • otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in je hkrati katerakoli oseba navedena v odločbi o pravici do otroškega dodatka tudi prejemnik dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino.

Odpis dolgov pri podpornikih projekta bo potekal od 3. avgusta 2015 do 31. oktobra 2015. Dogovori za odpis morajo biti sklenjeni do 31. januarja 2016.

Zanimiva poteza vlade, vendar po drugi strani tudi zelo populistična. Namreč, najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov. Zaradi te omejitve bo eno izmed meril za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj. (vir) Po podatkih pričakujejo okoli 100.000 prošenj za odpis dolga, kar pomeni, da bodo posamezniku odpisali 10 eurov?

Obstaja sicer možnost, da jaz tega ne razumem oz., da je zadaj za tem drugačna logika odpisovanja dolgov. Če gre v tem primeru res za 10 eurov odpisa, potem bi se morali vprašati o smiselnosti takšnega projekta in stroških, ki bodo zaradi tega nastali. Namreč, zaradi tega bo veliko nove birokracije, dodatnega dela, preverjanja vsake vloge, sestankov in vsega ostalega. Niti ne obstaja online sistem za oddajo vloge?!

Vsekakor podpiram idejo o odpisu dolga, vendar bi moral biti znesek precej višji, saj s to vsoto ne rešujejo dejanske situacije, ki je v Sloveniji! Sploh, ko zavezanci davčni upravi dolgujejo 1.400.000.000 eurov.

Odpis dolgov informacije in obrazci / paketpomoci.si
Odpis dolgov informacije in obrazci / paketpomoci.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja