Nov dan, nov ukrep vlade. Tokrat v borbi proti številnim nesrečam, ki so se dogajale v mesecu juliju na naših avtocestah. Tokratna “pogruntavščina” je dokaj preprosta – ukinitev sporočanja informacij o radarjih prek radijskih postaj.

Ja, prav ste prebrali. To naj bi bil eden izmed ukrepov, ki bo rešil povečano število nesreč na slovenskih cestah. Seveda, kajti zaradi obvestil o radarjih se ljudje odločijo, da se bodo zaletavali na avtocestah, kajne? Ta “projekt” ima ime Molk za življenje! in definitivno je to ena izmed najbolj briljantnih idej, kar jih lahko premorejo trusti, ki se ukvarjajo s problematiko prometa v Sloveniji. No, če je drugi ukrep, da bomo na radijih slišali več obvestil o tem, da moramo voziti previdno in prilagoditi vožnjo razmeram, potem je to čista zmaga (#NE!).

V čem je problem. Obvestila o radarjih so koristna informacija za voznike. Prav tako pa tudi za policijo. Namreč, tudi če policije ni na tistem odseku, bodo ljudje vozili bolj previdno. Po drugi strani pa se človek vsaj zdrzne, ko sliši da nekje stoji radar. V končni fazi nas edino visoke kazni prepričajo v to, da vozimo bolj počasi, predvsem pa primerno razmeram na cesti – vse ostalo je pač zgolj statistika.

Radijske postaje že leta obveščajo voznike o tem, kje stojijo radarji. To je postal del njihove programske sheme. Zakaj kaznovati radijske postaje in jim vzeti “cukrček”, ki ga imajo za svoje poslušalce, če pa strokovnjaki ne morejo drugače rešiti problema številnih smrtnih žrtev na naših cestah. Kajti, v mojem svetu tole pomeni – do sedaj je bil krivec za veliko število mrtvih na naših cestah alkohol, potem previsoka hitrost, sedaj pa tudi radijske postaje, ki objavljajo informacije o lokacijah radarjev.

Do sedaj sem bil prepričan, da ni smisel policije v tem, da pobira kazni. Ampak sem se očitno motil. Namreč tale ukrep je namenjen točno temu – več denarja v državno blagajno.

Če bi se vsi ti vrli možje, ki odločajo o prometni varnosti kdaj se peljali po naših cestah, bi hitro ugotovili:

  • ceste so luknjaste kot sir, da se marsikdaj vprašam, kdo mi bo povrnil stroške za uničeno podvozje
  • zelo malo, ali nič policistov, ki bi izvajali nadzor prometa
  • zapore cest na vsakih par kilometrov avtocesta, kljub temu, da ni nikogar na “gradbiščih”
  • veliko večje število vozil na cestah, kar ni bilo predvideno in sedaj se soočamo s posledicami
  • napačna prometna politika, ki so jo peljali nekateri ljudje

Zgolj laičen pogled na vse skupaj in predvsem v razmislek odločevalcem, ki očitno nimajo ravno veliko stika z realnostjo. Namesto, da bi povečali število policistov na naših cestah – edino, kar vidim so Darsovci, ki pobirajo kazni voznikom brez vinjet, se pri nas odločajo o ukinitvi poročanja o lokacijah radarjev na naših cestah. Butale! Ampak jih razumem. Nekaj je treba narediti, saj je situacija res obupna.

Dokler se bo državi šlo zgolj za to, da bo pobrala več denarja (kar bo posledica tega predloga!), namesto da bi razmišljala o celoviti spremembi cestne politike, bo na naših cestah še vedno veliko smrtnih žrtev. Kdor ne gre s časom, s časom gre..

dars_avtoceste02