Hum / najmanjše mesto na svetu

Hum, najmanji grad na svijetu – Hum, najmanjše mesto na svetu. Kdor se vozi v Istro čez Buzet, potem je verjetno že opazil to tablo v kraju Roč. Jaz sem se vozil dolga leta mimo in se nisem ustavil, ker ni bilo časa in se mi je mudilo naprej na morje.

Vreme je bilo rahlo oblačno in vsaj enkrat se mi ni nikamor mudilo. Pogled na Hum je bil skrivnosten, kajti vse je skrito za obzidjem, tudi celo “mesto”. Stik s prvo prebivalko me je nasmejal, kajti niti pod razno se ni dala odgnati in bi se kar igrala z menoj. Sledila mi  je do vhoda v samo mesto, kjer so na stenah plošče z napisi v glagoljici .

Vhod v sam Hum je impozanten in temačen, ko pa stopiš skozi vrata, se odpre pogled na čudovito urejene hiške, z veliko rožami in grajski stolp, ki se dviguje visoko v zrak. Mesto je polno čudovitih detajlov in človek težko ostane ravnodušen do.

Le redki turisti so si prišli ogledat Hum in njegovo trdnost, ki kljubuje času. Žal mi je bilo, ker nisem srečal nobenega domačina, da bi se z njim pogovoril in da bi mi razložil več o zgodovini Huma. Definitivno je Hum vreden postanka, ko boste naslednjič prečili Istro čez Buzet!

Utrjeno naselje v celoti ohranilo srednjeveško urbano podobo. Kraj se v starih listinah prvič omenja leta 1102. V srednjem veku je bil obmejna utrdba na meji med beneško in habsburško posestvijo, obdan z deloma še ohranjenim obrambnim zidom. Ohranjena so tudi mestna vrata. Znotraj obrambnega obzidja se vijeta dve mjhni ulici. Tam stojita tudi župnijska cerkev Marijinog Uznesenja postavljena 1802 in romanska cerkvev sv. Jeronima s freskami iz 12. stoletja. Freske, ki so narejene pod bizantinskim vplivom z mnogo napisi v glagolici napravil Mojster Antun iz Padove. (vir)