Kaj se zgodi človeku, ko gre v trgovino, da pozabi otroka, ali psa v avtu na vročem soncu? Temperature so nad 30 stopinj, saj je poletje in zadnje čase je v medijih veliko zgodb o tem, kako je lastnik pozabil majhnega otroka, ali pa psa v avtu, ko je moral skočiti v trgovini samo po par stvari?!

Nimam otroka in nimam psa, vendar si vseeno ne predstavljam, da bi v razbeljenem “plehu” pred trgovino pustil otroka, ali psa, ko bi šel v nakupovalno središče, samo za sekundo, po par stvari?! Glede na to, da se temperatura v stoječem vozilo precej hitro dvigne nad 50, 60 in več stopinj, si niti ne predstavljam kako se mora v takšnem primeru počutiti otrok, ali žival? Nekako podobno, kot če bi dal odraslega človeka za par minut v pečico, ki se šele ogreva. Ne, niti pomisliti nočem na to, niti si ne želim predstavljati, kaj se zgodi v človeških možganih, ko se odloči za kaj takšnega.

V medijih je veliko zgodb v zadnjem času, da so ljudje reševali psa iz zaprtega vozila, ki je stalo na soncu, ker lastnika ni bilo 15 in več minut. In ko berem zgodbe o psih:

In o otrocih:

Se sprašujem, kako bi odreagiral, če bi se znašel v situaciji, ko bi opazil kaj takšnega? Bi razbil okno? Poklical policijo, ali gasilce? Ali pa se v tipični maniri prebivalca Slovenije obrnil stran in odkrorakal, kot da se nič ni zgodilo?

Najrajši bi razbilo steklo na vozilu in rešil žival v vozilu. Vendar mi to prepoveduje zakon. Verjetno bi poklical policijo, saj imajo določena pooblastila v zvezi z Zakonom o zaščiti živali. Predvsem pa bi počakal voznika in ga povprašal po zdravju – ja, ukvarjal bi se z njim, saj takšno dejanje ne more storiti povsem prisebna oseba. Če bi policija prišla dovolj hitro, potem bi oni nadaljevali postopek, v nasprotni situaciji bi jaz težko naredil karkoli, saj ne morem vzeti zakona v svoje roke.

Verjetno bi precej podobno odreagiral tudi pri otroku v avtu. Če bi trajalo precej časa do prihoda policistov, potem bi verjetno vseeno vzel “zakon v svoje roke” in razbil steklo in tvegal kazensko ovadbo in stroške povezane s svojim dejanjem. Ampak verjetno bi se odločal na podlagi dejstev v tistem trenutku, ki bo se vse skupaj dogajalo. In ja, ne bi se obrnil stran, kot bi verjetno storila večina ljudi in ignoriral celotno situacijo.

Me zanima, če se tem ljudem, ki pozabijo psa, ali otroka v avtu, kdaj zgodi, da kje pozabijo svoje “pleh”. Da pridejo domov in opazijo, da njihovega preljubega vozila ni, ker so ga pozabili pred trgovini, ko so šli v “šoping”? Verjetno ne, kajne? Kajti “pleh” ima prednost pred živalmi za nekatere ljudi!?!

V kazenskem zakoniku (KZ-1-UPB2) imamo zapisano in se lahko upošteva za otroke, ne pa za živali. Očitno bi bilo to potrebno spremeniti:

 1. Dejanje, ki je storjeno, da bi storilec od sebe ali koga drugega odvrnil istočasno nevarnost, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, ni protipravno, če je povzročeno zlo manjše od zla, ki je grozilo (upravičljiva skrajna sila).
 2. Ni kriv storilec, ki stori protipravno dejanje, da bi od sebe ali koga drugega odvrnil istočasno nezakrivljeno nevarnost za življenje, telesno celovitost ali osebno svobodo, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, če povzročeno zlo ni bilo nesorazmerno večje od zla, ki je grozilo, in če se storilec ni bil dolžan izpostaviti nevarnosti (opravičljiva skrajna sila).
 3. Storilec, ki je ravnal v izogibni zmoti, da so podane okoliščine skrajne sile iz prejšnjega odstavka, odgovarja za kaznivo dejanje iz malomarnosti, če zakon za to dejanje določa kaznivost malomarnosti.
 4. Če je v primeru iz drugega odstavka tega člena storilec sam povzročil nevarnost, toda iz malomarnosti, ali če je v primeru iz prvega ali drugega odstavka tega člena storilec prekoračil meje skrajne sile, se sme kaznovati mileje, če pa je prekoračil meje skrajne sile v posebno olajševalnih okoliščinah, se mu sme kazen odpustiti.

slano-in-morski-pes08.jpg

4 Responses to Pozabil otroka v avtu / pozabil psa v avtu / kaj storiti?

 1. Anonimno pravi:

  Kaj pa bi storil, ko lastnik pozabi kljuce v avtu? In zaklene otroka. Ter ne pusti razbiti stekla, ker mu je bolj kot otrok pomembna plocevina… Tudi to se je v zadnjib tednih veckrat zgodilo!

 2. Kljuka pravi:

  V podobni situaciji sem bil prejšnji teden, ko ni bilo tako zelo vroče, no, sonce je sijalo… Pred Hoferjem je bil parkiran avto, v njem je pes lajal, je pa res, da sta bila dva okna kar dobro odprta. Nisem vedel ali laja, ker je pač živčen ker čaka v avtu ali pa zato, ker mu je prevroče. Glede na to, da res ni bilo tako zelo vroče, okna so bila kar dobro odprta (ko sem se usedel v svoj avto sem takoj čutil, da je kar dober prepih in sem sklepal, da je tudi v tistem avtu tako) sem se odločil, da nič ne naredim. Pa še danes ne vem, če sem se prav odločil, dejansko nisem vedel ali je problem ali ni… No, če bi bil v avtu otrok bi bila odločitev veliko lažja, to sem prepričan.

 3. lastik psa pravi:

  Samo eno mišljenje. Če otroka pustiš v avtu ni opravičila, če pa psa pa zato, ker ga ne moreš peljat v trgovino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.