Verjetno nisem edini, ki ga moti zvok siren v glasbi, ali oglasih, ki se vrtijo na radijskih postajah. Saj je verjetno že vsak od nas doživel podobno situacijo / voziš se po cesti, poslušaš radio in kar naenkrat slišiš zvok siren. Ker to predstavlja vozilo na nujni vožnji, začneš v ogledalih iskati od kje prihaja vozilo in se pomikaš proti robu ceste. Ker nikjer ne opaziš vozila na nujni vožnji, preventivno znižaš glasnost radijske postaje in ugotoviš v katerem grmu tiči zajec.

Kreativcem, ki se podpišejo pod takšne oglase, se je zdelo zelo smiselno in privlačno, da uporabijo zvok sirene in na ta način ustvari “Pavlov efekt”.

Vendar se je zadeva, vsaj pri meni, obrnila ravno v drugo smer – oglas me je zmedel in namesto da bi mu prisluhnil, sem se na cesti samo za trenutek zmedel. Verjetno nisem edini, ki se mu to dogaja, saj verjetno obstaja še kdo, ki začne ob zvoku sirene, ki jo zasliši v vozilu, gledati v vzvratno ogledalo od kje prihaja reševalno vozilo.

Druga stvar, ki jo prav tako velikokrat opazim in me podobno “zmede” pa je glasba, ki vključuje zvoke siren. Predvsem kakšen “gangsta” komad, kjer je zvok sirene dokaj močan element in se mi zgodi podobna situacija. Upam, da nisem edini, ki je to že opazil in ga je to tudi zmotilo. Kako to vpliva na vožnjo ljudi bi bilo zanimivo raziskati in iz podatkov ugotoviti, ali moje spodnje ugotovitve držijo:

  • zvok sirene povzroči dokaj nelagodno situacijo – zvok sirene povezujem s tem, da je nekaj narobe
  • ker povzročijo paniko – ko se pelješ mimo KC v Ljubljani in zaslišiš sireno, se poskušaš čim hitreje umakniti vozilu, ki je na nujni vožnji in enaka situacija se ti lahko zgodi, ko poslušaš radio, ali pa glasbo s tem zvokom. Če seveda veš, da se moraš umakniti vozilom na nujni vožnji – na žalost velika večina voznikov tega niti ne ve.
  • ker te zvok sirene zmede – dvakrat slišiš oglas in ne odreagiraš. Ko bo šlo zares in bo za teboj reševalno vozilo, boš prepričan, da gre za radijski oglas in se ne boš umaknil.

Verjetno obstaja študija, kako vpliva zvok sirene na človeka in kaj se zgodi, ko se vključi taisti zvok v glasbo, ali oglas. Zaključki morajo biti zanimivi, ali pa samo kreativci poskušajo čim bolj pritegniti pozornost poslušalcev. Mogoče se njim zdi zabavno, meni je pa zgolj in samo moteče.

p.s.: včasih so ob nedeljah ob 12. uri testirali zvok sirene za opozarjanje za nevarnost. Kot otrok sem se vedno znova zdrznil in imel občutek, da je nekaj narobe. Ne, ni bil prijeten občutek!

voznja_firence6