Poletni sprehod iz Lucije do Pirana 5 Poletni sprehod iz Lucije do Pirana 5

Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni stvari

Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni stvari je odličen pregovor, ki se ga poskušam držati že od nekdaj. Ne, to ne pomeni, da imam polne žepe in da si lahko privoščim karkoli. Pomeni pa, da se zavedam, da obstaja cel kup stvari, za katere sem pripravljen seči precej globje v žep.

Vendar me včasih zanese, ko vidim kakšno “zadevo” posebej znižano in se mi zdi nakup vreden že zaradi same cene. Sicer  hitro ugotovim, da ima nizka cena svoj vzrok. Zadeva “crkne” oz., postane neuporabna, hitro se uniči, ali karkoli tretjega.

Kaj je torej price/performance najboljša izbira?
Pišem zgolj o osebni preferenci na tem področju. Namreč zame je vse skupaj zelo preprosto – če kupujem stvar, ki jo bom uporabljal 5+ let, potem je vredna večjega kupčka denarja, kot pa če kupujem nekaj, kar bom po parkratni uporabi zavrgel.

En primer je gorsko kolo. Ker se mi ne gre, da bi imel vsako leto novo kolo, kot tudi mi ni pomembno, kakšen je trend pri njih, sem se pred parimi leti odločil, da investiram več denarja vanj. Ja, bila je pametna investicija, saj mi še vedno služi, kot prvi dan, kar za “pecikle” pred tem ne bi mogel ravno trditi.

Drug primer je kosilnica za vrt. Ko sem kupoval prvo, sem kupil električno. Po prvem košenju sem ugotovil, da si z njo ne morem pomagati in sem šel v nakup bencinske. Izbral sem spodnji razred, ki mi je primerno služil tri leta. Vmes imel par težav, vendar sem jih sam odpravil. Ko je “umrla”, sem se odločil, da kupim kosilnico srednjega razreda. Pet let jo že uporabljam povsem brez težav, predvsem pa mi vedno, ko jo potrebujem deluje!

Še en primer, ki se mi zdi pomemben. Računalnik. Ja, sem navdušen nad Apple izdelki. V bistvu sem za njih pripravljen plačati precej veliko, ker mi dejansko služijo. Ker sem pred leti imel precej prenosnikov z Windows operacijskim sistemom lahko naredim zelo preprosto primerjavo. Pri Win “škatli” sem moral na par let menjati hardwear, medtem ko sem pri Applu z istim modelom računalnika vztrajal 4 leta – in nisem imel nobenih težav, da bi bil prepočasen, ali da bi imel kakšne težave.

Na drugi strani pa so stvari, za katere nisem pripravljen veliko plačati, saj me bo verjetno vse skupaj minilo zelo hitro. V ta svet sodijo razni športni rekviziti, za katere že vnaprej vem, da me bo minilo vse skupaj in da so zgolj odraz želje v danem trenutku. Kupim, preizkusim in postavim v kot. Recimo oprema za softball. Lahko bi kupil rokavico za 300 eurov, sem pa izbral takšno za 70 eurov. Ker sem imel težave s kolenom, me je po enem letu vse skupaj minilo. Rokavica je še vedno v avtu in čaka na boljše čase.

Takšnih stvari, ki so posledica impulzivnega nakupa je precej. In pri teh stvareh ponavadi raje izberem cenejše variante, kot da bi kasneje ugotovil, da samo še mečem denar skozi okno, ker si nekaj v danem trenutku želim.

Moja logika je torej dokaj preprosta – stvari, ki jih bom uporabljal na daljši rok kupujem dražje/kvalitetnejše, medtem ko stvari, ki so posledica trenutnega navdiha pa kupumem tudi cenejše!

dsc_0119