Prepoved hranjenja živali v Ljubljani je tema, ki zadnja dva dneva odmeva na družbenih omrežjih. Inšpektorat MU MOL je namreč  v Uradnem listu št. 57 objavil Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin, ki prične veljati 15. 8. 2015 in v katerem je zapisano:

 • 10. člen odloka določa, da je na občinski cesti prepovedano hraniti živali
 • v 3. alineji 11. člena odloka pa, da je na javnih zelenih površinah prepovedano hraniti živali, razen ptic in veveric na območju parka Tivoli
 • predvidena globa za posameznika je 100 EUR

Ljubitelji živali so našli kup razlogov, zakaj je takšno dejanje MOL in Zorana Jankoviča sramotno in nekateri bodo tudi javno protestirali proti temu odloku:

 • gre za odsotnost sočutja do živali
 • to pomeni uzakonjeno ubijanje živali z lakoto
 • otroci bodo dobili napačne predstave – da se ne sme pomagati šibkejšim živalim

Ker ima vsak lahko svoje mnenje, ga imam tudi sam. Sam podpiram takšen odlok iz povsem preprostih razlogov, ki bi morali biti jasni vsakomur:

 • odlok o prepovedi hranjena živali v mestih ni nekaj novega in ni pogruntavščina Ljubljane – je pa precej velik korak naprej od situacije, ki je sedaj. Namreč, ptice so se v zadnjem času tako “razpasle” po Ljubljani, da ko sediš v lokalu ti same kradejo hrano iz krožnika. Seveda je to posledica tega, da smo jih ljudje navadili na hranjene za mizo, ker so se nam živali pač smilile. Praksa iz tujine ima zelo pozitivne učinke, tako na samo mesto, kot tudi na živali, ki so se preselile v malce manj urbane predele in kjer lahko same najdejo svojo hrano.
 • prostoživečih živali se ne hrani, saj jim s tem povzročamo škodo. Živali se navadijo na to, da jih nekdo hrani in same ne znajo več poskrbeti zase. Hrana, s katero jih hranimo ni “naravna” – primer kruha in golobov. V končni fazi živali ne znajo več poskrbeti zase in so tako precej odvisne od tistih, ki jih hranijo!
 • na privatni lastnini bo lahko vsak še naprej hranil živali! Ptičje krmilnice tako še naprej ostajajo! Prepoveduje se hranjenje živali na javnih površinah, razen v Tivoli, kjer se bo še vedno lahko hranilo veverice in ptice.
 • preden se človek odloči, da bo hranil prostoživeče živali, bi se moral pozanimati katera hrana je za njih koristna in katera škodljiva. Dvomim, da so “orjaški” vrabčki, ki zadnja leta letajo po Ljubljani “zdravi”! Je pa njihova teža in oblika definitivno posledica hranjenja z različnimi oreščki, piškotki, in vsem ostalim, kar lahko otrok ponudi ptici v danem trenutku. In je tako srečen on, mamica in tudi ptič!
 • potepuške mačke niso prostoživeče živali! Če jih nekdo odvrže, ker se mu ne da več ukvarjati z njimi, potem te mačke sodijo v zavetišča.

Verjetno bi lahko našel še kup razlogov, zakaj se mi zdi ukrep MOLa povsem sprejemljiv in zakaj se je potrebno zavedati, da je treba določene stvari regulirati. Pač se bodo našli posamezniki, ki bodo na svojem vrtu hranili mačke, ptičke in vse ostale živali – to je sicer redkost, ker vsak bi rajši imel pred svojim pragom vse čisto, kot pa da je polno kakcev in ostale svinjarije.

Da ne bo pomote. Sem ljubitelj živali, celo tako močno, da nočem imeti nobene, ker se mi smili, če ji ne morem posvetiti dovolj časa in predvsem dovolj svoje energije. Je pa včasih potrebno pogledati na te stvari iz drugačnega zornega kota in se predvsem zavedati, da danes se pizdi čez ta zakon, čez par mesecev, ko se bo videla razlika, pa bo večina nasprotnikov povsem zadovoljna, da se je to zgodilo! Ampak ljudje moramo dlakoceptiti. Tudi sam, v večini primerov!