Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pred časom javnosti predstavila resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025, ki naj bi bila osnova za reforme v zdravstvu, ki so še kako potrebne. O tem, da naše zdravstvo potrebuje korenite spremembe in reorganizacijo se govori že vrsto let, vendar nihče od ministrov oz., oblastnikov ni imel “jajc”, da bi storil karkoli v tej smeri.

Tudi ministrica Kolarjeva je, ko je nastopila funkcijo imela kup idej, kaj vse bo spremenila in kako bo spravila v red naše zdravstvo. Na žalost je ministrica imela par okostnjakov v omari, ki niso bili ravno dobra popotnica in ki bi morali biti dober pokazatelj Miru Cerarju, da mogoče ona ni tako dobra izbira (nakup parcel pod izolsko bolnišnico, z mesta predsednice uprave Vzajemne je bila odstranjena zaradi nedoseganja zastavljenih rezultatov,…).

Predvsem slednje je nekaj, na kar bi morali biti pozorni ves čas – namreč očitna zamera do zavarovalnice Vzajemna je bila tako velika, da je njen “hearing” temeljil na tem, da ukinila dopolnilno zavarovanje. Seveda je to zelo lepo in populistično dejanje, ki so ga forumski komentatorji vzeli kot nekaj odličnega. Vendar so se redki zavedali, da bo zaradi te ideje potrebno pridobiti denar od nekje drugje.

Ja, preprosto. Bo pač ministrica uvedla novo dajatev, da bo polnila prazno zdravstveno blagajno. Seveda se o tej dajatvi še ne več nič konkretnega, vendar ne bo to dopolnilna/neobvezna dajatev! Z veseljem čakam, da bo ministrica enkrat predstavila številke in namen trošenja tega denarja. Glede na hitrost dela na ministrstvu lahko to pričakujemo nekje okoli marca 2019! Vendar gre bolj za njeno bolečino, ki jo bo minister, ki bo nastopil njeno funkcijo (kljub vsem aferam Radan in podobni ima očitno trdo kožo in se ne da), verjetno po hitrem postopku spremenil in predlagal kaj bolj koristnega!

Ni bila za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, nato je postala direktorica Vzajemne, zdaj pa se za ukinitev zavzema. (vir)

Namesto da bi se lotila problema pri svojem bistvu – korupciji, ki jo je v zdravstvu, kjer se obračajo neskončno visoke številke, zelo veliko, se je odločila za revanšizem, predvsem pa zopet vse skupaj prelaga na pleča davkoplačevalcev. Kako pričakovano, predvsem pa kako prozorno od ministrice, ki ne daje izjav za medije, vse objave pa želi avtorizirati.

V resoluciji je med drugim tudi predvidena razširitev prispevne osnove za obvezno zdravstveno zavarovanje na vse vrste prejemkov posameznika – tudi na prejemke kot so rente, najemnine, dividende. Kaj to pomeni je težko razumeti, saj ministrica to razlaga, da so to osnovni gradniki, ki bodo predstavljali ogrodje za reformo.

Z drugimi besedami, dajmo v javnost vse, kar je možnega, poglejmo odzive javnosti in na koncu nekaj naredimo. Ali bo to karkoli spremenilo na dolgi rok? Ni pomembno. Čez tri leta ne bo več ista ministrica in nekdo drug se bo moral ukvarjati z vsem balastom!

V tem času pa se še podaljšujejo čakalne vrste v zdravstvu, zdravniki in osebje delajo kot nori, nekatera podjetja služijo na račun zdravstva mastne denarje, novinarji pizdijo.. In nič se ne spremeni. Kruta realnost našega zdravstva!

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja / uvajanje nove dajatve
Ukinitev dopolnilnega zavarovanja / uvajanje nove dajatve