Ko si prepričan, da te ne more več nič presenetiti, se zgodi Bled in njihova prepoved izposoje supov in kajakov iz plastične mase! Ja, država par dni pred tem zahteva registracijo supov, občina Bled pa gre še korak dlje – v sezoni, ko je največ povpraševanja ravno po tej vrsti športne aktivnosti.

Občina Bled je leta 2009 sprejela odlok o določitvi plovbnega režima po Blejskem jezeru, kjer je med drugim zapisano, da je zaradi ohranjanja tradicije na jezeru dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla (vir):

Zaradi ohranjanja tradicije na Blejskem jezeru je dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla z jasno vidno strukturo lesa ter izvajati javni prevoz s pletno ter elektro hidrobusom. Javni prevoz se na Blejskem jezeru izvaja z največ 23 pletnami in 3 elektro hidrobusi. Plovila morajo biti zaščitena s sredstvi na bazi organskih topil.

V plovnem območju je dovoljena plovba čolnov, in sicer:

 • pleten;
 • čolnov na vesla dolgih do 6 m in širokih do 1,5 m, leseni čolni morajo biti tipa preklopne gradnje;
 • športnih veslaških čolnov;
 • kanujev, kajakov, jadrnic;
 • čolnov na električni pogon.

Ok. Razumem, da je nekaj tradicija, nekaj pa je turizem. Kot bi v Benetkah dovolili sprehajanje zgolj v 12 centimetrskih petkah, ker je to pač tradicija (tako neumno, kot je tale ukrep na Bledu).

Po drugi strani pa niso supi nikjer omenjeni v tem odloku, torej je malce težje prepovedati nekaj, česar sploh ni nikjer omenjenega. Namreč leta 2009 se še ni govorilo o supih, ki ne sodijo med pletne, kanuje, ali kajake. Verjetno bo kakšen pravnik veliko bolje definiral vse skupaj – ampak iz zgornjega odloka jaz ne vidim problema o oddaji supov iz umetnih materialov – jeap, takšni so supi in ne leseni. Če želi biti Bled “hipsterski”, potem naj najprej naredijo dovolj lesenih supov in šele potem prepovedo uporabo plastičnih supov!

Smešno pri vsem tem je, da lahko vsak obiskovalec, ki pride na Bled s svojim supom, brez problema supa sem ter tja in nikogar ne bo brigalo ali je njegov sup iz plastične mase! Neumnost, da ji ni para. Po drugi strani pa še en dokaz, da želi biti Bled kraj iz nekega drugega časa, kjer se gostom ponudi… Ja. Lep pogled na jezero in lepa narava.

Gadafi center, propadanje vil okoli jezera, slaba gostinska ponudba in vse ostalo pač postane nepomembno, ko je treba nekaj prepovedati – izposojo supov in kajakov, ki so bili v tem času zelo množično izposojani. Turist pač nič ne šteje, saj so pomembni odloki.

Glede na to, da je bil odlok sprejet leta 2009 in so v tem času agencije oddajale plastične kanuje, kajake in supe, me zanima, zakaj se niso že pred tem spomnili na da odlok? Kaj bo naslednji korak občine Bled? Se bodo okoli jezera lahko vozili ljudje zgolj v Ferrarijih? Ali pa bo prepovedana vožnja s kolesi, ki imajo gumijaste gume – samo les bo štel?

Ja. Vročina očitno škoduje marsikomu. In stanje v Sloveniji je vsak dan slabše. Namesto da bi se prilagajale tudi občine in odloki, kot se morajo ponudniki storitev, pa temu ni tako. Na koncu vsega se človek vpraša, ali to nekateri ljudje delajo zanalašč, da slučajno v naši deželi ne bi mogoče slučajno kaj uspelo? Sicer ne poznam dobro Bleda, ampak ravno veliko industrije nimajo, kajne?

Zakaj bi imeli turizem in zadovoljne goste, ko pa imajo lahko odloke, ki so tako neumni, da bi se jim še labodi smejali!

6 Responses to Občina Bled / prepovedana izposoja supov in kajakov iz plastične mase

 1. Iztok says:

  Pletnarji so na supanje precej jezni. In nedavno sem se na lastne oči prepričal zakaj. Med plovbo z otoka se nam je ena mladenka zaradi očitne nepozornosti in afnanja zaletela v pletno in nerodno čofnila v vodo. Na srečo z glavo ni butnila vanjo. Sicer bi se predvsem zanjo lahko končalo tudi tragično…
  Nekdo bi moral suparje malo podučit, ker to dejavnost očitno preveč lahkomiselno jemljejo.

  • had says:

   dober point. jeap. s tem se strinjam. namrec na jezerih in rekah veljajo pravila za voznjo po njih.. tako, kot na morju.. prodajalci supov in izposojevalci, bi morali dati uporabnikom vsaj “navodila”…

  • Jest says:

   Ampak da bi bili jezni zaradi osamljenega primera in da bi zaradi tega pisali odloke je tudi traparija … Se prav nic ne cudim, zakaj gremo na izlet raje k sosedom in od tam prinesemo lepe vtise… Prav zaradi tega, ker recimo vtis iz Bleda ali Bohinja je zgolj to, da je treba na vsakem koraku placati niti ne tako poceni parkirnino pa se kljub temu lahko racunamo, da bomo fasali kaksno kazen, ce se bomo prevec obirali in bomo zamudli rok, do katerega imamo placano parkirnino … :( Sploh pa pred kratkim je bil v neki informaticni oddaji na eni od slovenskih televizij nek prispevek o turizmu… in se zdolgocasnemu pletnarju niti ni ljubilo pogovarjati z novinarjem :)

   • Miha says:

    Na bledu in bohinju imas brezplacno parkirisce. Na bledu npr. Je 600 m oddaljeno od jezera takoj na vstopni tocki in sameva (za par 100 vozil). 10m od jezera pa jamrate, ker placate po 10€ na dan?

 2. had says:

  jeap.. pletnarji so ostanek nekega drugega casa.. ga vprasas za ceno prevoza.. pa se nasmeji in pogleda stran.. ocitno jim gre prevec dobro..

 3. Miha says:

  Po tvojem razmisljanju, bi morali dovoliti na jezeru izposojo pedolinov, saj jih bi tuuristi 100% najemali?

  Podoba kraja se mora ohranjati, saj je ze tako prevec nasiceno okoli jezera. Nihce nima nic proti, ce se organizira vodene sup izlete in se jih pripelje na prikolici. Okoli jezera je obcutno prevec plastike.
  Plestnarji so posebnezi, so pa del kulture in ponudbe kraja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.