Tri ideje za nedeljski izlet / Miramare, Okrešelj in Sleme

Glede na trenutne vremenske razmere, je vsako planiranje vikendov Sizifovo delo. Vreme je vse prej kot poletno in vsak dan znova nas preseneti z obilnimi padavinami. Ker smo ljudje, nam seveda ni nikoli prav – če je sonce in vroče, pizdimo. Če je dež in hladno, pizdimo. V vsakem primeru vedno pizdimo. No, v vsem tem pizdenju pa se najdejo tudi vikendi, ki jih lahko izkoristimo za izlete v bližnjo in daljno okolico.

Sam sem tokrat izbral tri destinacije, ki so mi precej pri srcu. Ena na morju, dve v gorah. Dve preprosti, ena malce bolj zahtevna. Odvisno od vaših želja, predvsem pa od vremena. Namreč gora ne bi priporočal v deževnem in spremenljivem vremenu, sprehod ob morju pa je lahko prijeten tudi v dežju.

Gorska pot Vršič – Sleme

Gorska pot Vršič – Sleme je vedno prijetna. Avto pustiš na Vršiču na parkirišču in se odpraviš na približno 40 minut dolgo pot na Sleme. Pot je markirana in urejena in namenjena vsem vrstam pohodnikom – razen tistim, ki pridejo v gore v visokih petkah. Seveda se ta tura precej razlikuje od recimo tiste na Krnsko jezero, ki je bolj zahtevna.

Pot ob morju Trst – Grad Miramare

V bližini Trsta leži prečudovit grad Miramare, ki je definitivno vreden ogleda. Grad je bil grajen med leti 1856 in 1860, po načrtih arhitekta Carla Junkerja in po naročilu Maksimiljana Habsburškega.

Idiličen grad tik ob morju, ki iz daljave izgleda kot iz filma, je urejen tudi v muzej. Obdan z visokim obzidjem, ki je služil kot zaščita pred napadalci in na vsakem koraku označen z različnimi grbi in čudovitimi svetilkami.

Ker ste že v bližini, priporočam še sprehod po Rilkejevi poti.

Pohod Logarska dolina – Okrešelj

Z avtom do Logarske doline in potem pustite vozilo pri penzionu Plesnik. Od tam se peš odpravite najprej do slapu Rinka in potem strmo v klanec mimo izvira Savinje, dokler ne pridete do koče na Okrešlju. Pot je urejena in vodi večinoma po gozdu, prav tako je dovolj markacij tudi za vse nevešče pohodnike.

Komentarji so zaprti.