Michael Kors torbice so zadnja leta precej popularne. Sodim po tem, kar vidim v Ljubljani. Vsaka tretja deklica ima namreč Michael Kors torbico. Ali je originalna ali #fake, pa najbolj vedo te deklice same. Dvomim, da si lahko vsaka privošči torbico za 250 in več dolarjev, kolikor so cene teh torbic.

Ko sem zagledal na Facebooku oglas (nekdo je zelo napačno targetiral mene), kjer Michael Kors torbice prodajajo zgolj po 60+ eurov in so znižane 70% in več, potem se moraš obregniti ob to in preveriti za kaj se gre v tem primeru.

Ja, http://michaelkors2015shop.com/ je fake spletna trgovina, ki “prodaja” Michael Kors torbice. Če vam je nepomembno, da kupite original, bi vam v vsakem primeru odsvetoval kupovanje izdelkov v takšni spletni trgovini.

Zakaj?

Ker obstaja zelo velika verjetnost, da izdelka ne boste nikoli dobili, kljub temu, da boste pustili podatke svoje kreditne kartice na spletnem mestu. Ker obstaja velika možnost, da vaš “nakup” torbice ne bo vreden zgolj 70 eurov, saj bodo v končni fazi imeli podatke, ki jih bodo lahko izkoristili še za kaj drugega!

Kako lahko preverimo, ali je spletno mesto pravo?

  • domene velikih blagovnih znamk so prepoznavne in so preproste. Velike blagovne znamke ne izbirajo domen kot so michaelkors2015shop.com!
  • blagovne znamke prodajajo svoje produkte preko lastnih online trgovin, ali preko uveljavljenih spletnih trgovin, ki si prepoznavne – v primeru Michael Kors torbic so to recimo (http://www.harrods.com/, http://www.selfridges.com, http://www.theoutnet.com/,…)
  • če pridemo na spletno mesto preko oglasa, ki ponuja zelo velike popuste, bodimo še posebej pazljivi – nič ni zastonj, tudi na spletu ne! V tem primeru preverimo Contact us oz. podatke o podjetju, ki stoji za spletnim mestom – če ni podatkov, naj bo to signal, da nekaj ni ok.
  • preverimo domeno, kdo je njen lastnik in njeno starost – v http://whois.siel.si/ vpišemo domeno in potem preverimo podatke o lastniku. V tem primeru je bila domena registrirana 2.7.2015 in je v lasti chen li qina
  • če ni varna povezava SSL, ko kupujemo v spletni trgovini, potem premislimo ali bomo res pustili podatke svoje kreditne kartice!! V brskalniški orodni vrstici, kjer vpišemo URL naslov, se nam pojavi znakec z imenom, kar pomeni, da je povezava enkriptirana)
  • če je nekaj zelo poceni, naj bo to opozorilo, da je nekaj drugega zadaj. Na spletu ni ničesar zastonj! Ja, ponavljam se, ker vseeno ljudje verjamejo, da so našli nekaj, kar je zelo zelo poceni. Ne bo držalo!
  • če so fotografije enake, kot na originalnem spletnem mestu, naj vas to ne zavede. Vedno se lahko vse pokrade in uporabi na drugi spletni strani. Lahko se naredi celo klon spletnega mesta!

Sam ne verjamem v ponaredke. V bistvu sem celo tako preprosto bitje, da si ne bi kupil ponaredka, ker se mi zdi škoda denarja za ponaredek, če si že ne morem privoščiti originala. Niti v Turčiji, ki je meka za “fejk” stvari, nisem kupoval “Hugo Bos” srajc, ampak sem rajši izbral “no name” zadevo, ki je nisem potem niti enkrat oblekel.

Če naredim precej neprimerno analogijo – če bi si želel Ferrarija in zanj ne bi imel denarja in bi si zato kupil Golfa 2 (dizel obvezno) in nanj nalepil par Ferrari nalepk, ali bi se za to počutil boljše, bolj samozavestnega? Ali pa pač to ni enako, ker gre za manjši znesek? Se s tem loči to, kaj je dopustno in kaj ne?

V končni fazi gre pri vsakem fejk izdelku za krajo intelektualne lastnine. Ne, to da je neka stvar “kao” predraga, še ni izgovor, da se lahko kupuje fejk stvari. Če je predraga, si je pač ne privoščiš, kajne?

Michael Kors torbice / Online Shop #fake
Michael Kors torbice / Online Shop #fake