NLB, naša največja in definitivno najdražja banka ima prenovljen logo! Ja, prav ste prebrali. NLB banka, v katero smo davkoplačevalci vložili že zelo zelo zelo veliko denarja, se je odločila za prenovo logotipa.

O prenovi njihovega logotipa se je govorilo že dlje časa. Razlogov za to je bilo zelo veliko. Sam sem sicer pričakoval, da bo NLB o tej prenovi kaj komunicirala, sploh sedaj, ko so se pojavili tudi na Faceboku (#wtf), kjer imajo precej čudno komunikacijo!

Ok. Nazaj k logotipu. Ja, prenove so potrebne, ker gredo v korak s časom. Tudi zaradi sprememb in vsega ostalega, ampak tale prenova je nekaj povsem drugega. Za lažjo predstavo sem spravil skupaj oba logotipa (starega in novega), da bo bolj plastično, kaj so storili v NLB oz., v agenciji, ki je naredila to prenovo.

NLB ima prenovljen logo #wtf
NLB ima prenovljen logo #wtf

Vidite razliko? Uporaba znaka in logotipi so na voljo tukaj. Ja, krogec se je od zadaj, kjer je imel smisel kot znak za “registered”, premaknil pred NLB. Hudiča! Tole pa je res velika sprememba. Večina ljudi verjetno sploh ne bo opazila te spremembe, definitivo pa bo ta sprememba povzročila enormno količino stroškov, ki jih bomo plačali davkoplačevalci:

  • menjava vseh dopisnih papirjev
  • menjava vseh vizitk
  • menjava vseh “darilnih” materialov
  • menjava znakov poslovalnic
  • menjava vseh elektronskih podpisov
  • prenova vseh publikacij
  • …… vstavi po potrebi

Če se podjetje odloči za spremembo logotipa, potem to pomeni zelo veliko dodatnih stroškov. Tega se verjetno marsikdo zaveda. In marsikdo si zdajle mane roke, ker mu bo sekira padla v med s to prenovo. Davkoplačevalci bomo pa plačali vse skupaj.

Jaz sem pričakoval večjo prenovo, predvsem pa bolj smiselno, ki bo dejansko diverzificirala NLB od tega, kar je nekoč bila (na sosednjih trgih NLB znak nima najbolj pozitivnega prizvoka glede na vse, kar se je dogajalo po osamosvojitvi). Vendar, če so se strokovnjaki odločili za takšno prenovo – oni že vedo, kaj je prav in kako se tem stvarem šteje.

Mene pa zanima, koliko denarja je šlo za prenovo, predvsem pa, koliko denarja bo šlo za zgoraj omenjene spremembe materialov, ki bodo nujno potrebne, da se bo obdržalo pravi nivo komunikacije novega logotipa!