Razpis za deficitarne štipendije, ki zadnje dni buri duhove, predvsem pa polni strani medijev, je bil še eden izmed dokazov, kako si nekateri ljudje v Sloveniji predstavljajo, da bodo potekale stvari. Ne, Slovenija ni dežela poštenih, ampak predvsem dežela iznajdljivih ljudi, ki bodo našli še tako majhno luknjo in jo izkoristili sebi v prid.

Ok, bodimo iskreni, tudi razpis, kjer dobijo štipendijo po principu kdor prvi pride, prvi melje je mimosunek in bi si ljudje, ki so ga pripravili zaslužili, da si poiščejo novo službo.

Zakaj je šlo? Sklad za štipendije je objavil razpis za deficitarne štipendije na spletnem mestu. No, spletno mesto se je zaradi povčanega števila obiskovalcev sesulo in tako so objavili povezave na Google Drive in Wetransfer – vendar šele ob 9:01. To, da so nekateri oddali vloge preko pošte že ob 9.uri sploh ni tako moteče, kot to, da so nekateri oddali vloge že ob 8.uri, ko še nikjer ni bilo razpisa.

Ja. Predstavljate si, da dolpotegnete vlogo, jo izpolnete in nesete na pošto – vlogo, ki je na voljo ob 9:01 oddate ob 8.uri. O tem govorim. To je mogoče samo v Sloveniji! Potem se sprašujemo zakaj smo, kjer smo? Preprosto je, ker se ljudje znajdejo, ker goljufajo in ker “hvataju krivine”, kjerkoli se da.

Kako so to počeli? Preprosto. Če poznaš koga na pošti, potem je vse lažje. Namreč “elektronsko znamko” je zaposleni na pošti lahko pripravil točno ob 9.uri – uporabil kuverto in nanjo dal znamko. Potem pa je “prijatelj” prinesel vlogo in jo dodal v kuverto. Volk sit, koza cela. In obstaja še cel kup načinov, ki bi jih lahko uporabili.

Razpis so razveljali in bo ponovno objavljen 4.septembra. Upam, da je bila to dovolj velika šola in da bo sedaj razpis dejansko narejen pravilno in bo imel še kakšno drugo komponento kot kdor prej pride, prej melje! Sicer rahlo dvomim v vse skupaj, ampak upanje ostaja!

Kdor prvi pride, prvi melje / razpis za deficitarne štipendije
Kdor prvi pride, prvi melje / razpis za deficitarne štipendije