Slovenska cesta zopet odprta za avtobuse / zaprta za taksije Slovenska cesta zopet odprta za avtobuse / zaprta za taksije

Slovenska cesta zopet odprta za avtobuse / zaprta za taksije

Ko je Zoran Jankovič leta 2013 zaprl Slovensko cesto za promet so ljudje skočili v zrak, ker to pač ne gre. Ko so postavili na del ceste mize, stole in rože, so se ljudje zgražali in pizdili. Ko so odstranili ograje, ki so zastirale pogled na gradbišče na Slovenski cesti, so ljudje pizdili nad tlakovci na tleh.

Sedaj, ko je odprta Slovenska cesta bodo po njej lahko vozili mestni avtobusi in vozila z dovolilnicami MOL za Slovensko cesto z najvišjo hitrostjo 30km/h, ljudje spet pizdijo nad tem!

Živimo v Sloveniji. Vedno bomo pizdili nad vsem. Če so nekateri na začetku pizdili nad zaprtjem Slovenske ceste, sedaj taisti ljudje pizdijo, ker bo po njej potekal promet za avtobuse. Nemogoče nas je zadovoljiti in nemogoče je vsem ustreči. Vedno se bodo sklepali kompromisi, predvsem pa se bodo vedno našli ljudje, ki bodo našli probleme v vsaki stvari.

Meni je bila ideja, da se Slovenska cesta zapre za promet všeč. Center mesta bi moral biti zaprt za promet, ali pa bi se plačala posebna “vstopnina”, kot je v navadi v tujini. Problem nastane z vsemi, ki živijo v tem delu mesta, ampak se tudi to da rešiti. Razumem tudi, da je bila sedanja ureditev avtobusnih postajališč in predvsem prometa po okoliških ulicah vse prej kot dobra in da je bilo posledično precej zastojev in gužve.

Kako bo torej potekal prometni režim na Slovenski cesti (vir)?

Na prenovljenem osrednjem delu Slovenske ceste je začela veljati nova prometna ureditev. Hitrost je omejena na 30 km/h, znova vozijo nekateri mestni avtobusi in vozila z dovolilnicami MOL za Slovensko cesto. Poskusno obdobje bo trajalo do konca leta 2015. Po novem delu Slovenske ceste bodo vozili večinoma ekološki avtobusi

Od 1. septembra 2015 bodo po Slovenski cesti ponovno vozili avtobusi na sedmih linijah: 1(1D), 2, 6 (6B), 9, 11 (11B), 14 (14B) ter 18 (18L). Linije, ki ostajajo na Slovenski cesti, so izbrane po kriteriju najvišjega števila potovanj potnikov in števila prestopanj. Izbrane linije zajamejo 80 odstotkov potnikov, ki prestopajo v središču mesta.

  • Linija 3 (3B) bo še naprej preusmerjena na traso Bleiweisova – Šubičeva z možnostjo prestopanja na Šubičevi.
  • Linije 3G, 19I, 19B in 27 bodo še naprej preusmerjene na traso Gosposvetska – Bleiweisova – Šubičeva z možnostjo prestopanja na Gosposvetski (samo v smeri Bavarski dvor) in na Šubičevi (v obeh smereh).
  • Liniji 51 in 56 bosta preusmerjeni na traso Gosposvetska – Bleiweisova – Tržaška z možnostjo prestopanja na Bleiweisovi (postajališče Tivolska).

Novo osrednje prestopno stičišče je v križišču Gosposvetske in Slovenske ceste ter Dalmatinove ulice. Potnikom omogoča prestopanje v strnjenem območju postajališč in izstop bližje centru mesta, ker smo postajališče na Gosposvetski cesti v smeri centra in postajališče Bavarski dvor v smeri centra približali Ajdovščini.

Stanovalci bodo do svojih parkirnih prostorov lahko dostopali 24 ur na dan, uvoz bo urejen iz smeri Šubičeve ceste. Dostop dostavnih vozil bo dovoljen vsak dan med 9. in 11. uro, pred hotelom Slon pa bo urejeno tudi kratkotrajno ustavljanje vozil s hotelskimi gosti. Vsa vozila morajo imeti dovolilnico MOL za Slovensko cesto. V primeru zlorabe bo dovolilnica odvzeta.

 

Slovenska cesta zopet odprta za avtobuse / zaprta za taksije
Slovenska cesta zopet odprta za avtobuse / zaprta za taksije

 

Komentarji so zaprti.