Slovenija je razdvojena. Kot vedno. Eni so/smo za begunce, drugi so kategorično proti. Enim se zdijo to ljudje, kot vsi ostali, drugi si jih ne želijo v svoji bližini. Eni jih imenujemo begunci, drugi jih imenujejo imigranti.

Ko spremljam debate na Facebooku, se mi zdi, da živim v nekem drugačnem, neciviliziranem svetu. Toliko žolča in toliko jeze, kot jo je bilo zapisane v zadnjem tednu na različnim komunikacijskih kanalih se mi zdi nekaj povsem nepričakovanega od ljudi. Predvsem od ljudi, ki živijo v urejeni družbi in imajo omogočeno normalno in dostojno življenje. Upam, da se ti ljudje nikoli ne bodo soočali z begom za svoje življenje. Da se ne bodo nikoli soočali s tem, da morajo zapustiti svoj svet in brez vsega oditi na pot brez cilja.

Najbolj pogost stavek, ki ga nasprotniki beguncev v teh dneh uporabljajo je “koliko beguncev boš ti vzel domov?” Ker to je edina stvar, ki v njihovem svetu šteje. Ko odgovoriš po resnici, da rade volje sprejmeš begunce, ker preprosto verjameš v dobro ljudi in da obstaja karma, da se dobro z dobrim vrača, potem postanejo nejevoljni in začnejo spraševati koliko denarja si dal za begunce. Ko tudi to odgovoriš, ponavadi poniknejo. Ker preprosto nimajo več manevrskega prostor s katerim bi operirali in o sami problematiki ne vedo dovolj, da bi se lahko spravili na višji nivo debate.

Nekje na spletu so prebrali, da so begunci preoblečeni teroristi. Da so to samo moški, ki bodo oplodili dekleta in povzročili razpad sveta, kot ga poznamo. Da si vsi ti begunci želijo samo denarno pomoč, ki jo bodo dobili v določenih državah in da je vse to del večjega načrta, ki mu sledijo pokorno.

Manipulacija je zelo dobra stvar. Nekateri mediji in nekatere politične opcije so tudi v tem primeru dokazale, da znano izkoristiti moment in zasejati strah med ljudi, predvsem pa povzročiti razkol med že tako razklanim narodom. Če smo do sedaj poznali delitve na naše/vaše, leve/desne… imamo sedaj novo delitev begunci/imigranti. Vsak jih vidi po svoje iz svojega zornega kota. Kar boli je, da ljudje v beguncih ne vidijo ljudi, ampak vidijo strah, potencialne teroriste, ljudi, ki bodo ogrozili naša življenja, ki nam bodo pokradli službe in uničili našo deželo!

Strah je velik in verjamem, da obstajajo ljudje, ki dejansko verjamejo propagandnemu stroju, ki je ustvaril tak vtis o beguncih. Živimo v letu 2015, ko se da večino informacij preveriti – samo dva klika stran na internetu imamo vse informacije. Odvisno je zgolj od tega ali želimo slišati in prebrati resnico ali pa želimo živeti v strahu in verjeti tistim, ki jim je to, da vzbujajo strah, zelo pomembna komponenta. Slednjih je precej in strah se kot kuga širi med ljudmi, ki si ne vzamejo časa, da bi preverili informacije in si sami ustvarili vtis. Najlažje je slepo verjeti v to, kar drugi napišejo, rečejo. Vendar takšne primere poznamo iz zgodovine in se niso dobro končali.

Včeraj zvečer je klicala gospa v oddajo Toplovod na Valu202, ki jo vodi Miha Šalehar in povedala, da sprejme prvo družino beguncev v svoje stanovanje. Na televiziji so poročali o tem, da je občina Logatec pripravljena sprejeti med 400 in 500 beguncev. Ni vse tako črno, kot izgledal, če človek prebere nestrpne izjave na Twitterju, ali Facebooku.

V končni fazi smo vsi ljudje, ki dihamo isti zrak, predvsem pa živimo na istem planetu. Vesel sem, da obstajajo ljudje, ki se zavedajo, da nam nič ni dano. In da smo jutri lahko že sami tudi begunci!

begunci in twitter
begunci in twitter