Zgodba je preprosta. Pred časom sem dobil elektronsko sporočilo, v katerem so me vabili na odkrivanje Švice. Ker vsak dan dobim cel kup podobnih elektronskih sporočil, sem ga ignoriral. Ko sem dobil še eno sporočilo iz istega elektronskega naslova, sem poguglal in ugotovil, da ta oseba res obstaja in da je zaposlena pri letalskem prevozniku Swiss.. No, ni šlo za enega izmed mnogih “nategov”, ampak dejansko vabilo na odkrivanje Švice.

Šest deklet in jaz na izletu po Švici. Človek se ne bi mogel pritoževati, še posebej, ker je vse plačano. Letalo iz Brnika, prevozi, hoteli. Kljub temu, da zadnja leta nisem ravno navdušen nad potovanji in da me je še vedno strah letenja z letalom, sem se odločil, da grem! Včasih mora moški narediti…

Ko sem dobil njihov urnik sem bil navdušen. Vse do minute natančno splanirano. Kot v Švici. Po drugi strani pa sem se spomnil, da sam spadam med “balkance” in da so mi tako natančni plani vedno zanimivi – ker se podrejo že prvo minuto. Ja, definitivno bo to zanimiv izlet. Predvsem iz vidika, da vidim, kako se teh stvari lotijo v tujini, kajti pri nas se redko zgodi, da me turistične organizacije povabijo na odkrivanje zanimivosti Slovenije, ki jih sam ne bi nikoli odkril.

Glede na to, da je “destination marketing” čedalje bolj v vzponu in da se vsi sedaj v Sloveniji ukvarjajo s tem, me zanima, kako se tega lotevajo tujci. Švicarji, če sem povsem natančen.

Pri nas se pogojuje obiske določenih destinacij z objavami. Tukaj ni tega. Gre za predstavljanje, predvsem pa vodene oglede zanimivih stvari, brez obligacij. Jeap, tako nekako si jaz predstavljam, da bi morale potekati te stvari. Predvsem pa, da bi tudi v Sloveniji morali še veliko več dati na samo prepoznavo ostalih destinacij, ki ne sodijo med top 5 (Ljubljana, Bled, Portorož/Piran, Postojnska jama) destinacij.

Pa smo šli. Letališče Jožeta Pučnika kot izhodiščna točka od kjer leti Swiss v Zurich. Ja, zadnji klic za našo skupino. Se zgodi. Let je bil prijeten, hiter, predvsem pa je bilo zanimivo videti Anžeta Kopitarja, ki je letel v istem letalu. No, pristanek je bil miren in ja, Švica je, po parih minutah opazovanja, zelo zelo zelo urejena in organizirana država.

Sedaj pa na vlak in na drug konec države. Če bi bilo to v Sloveniji, bi za to pot porabili kakšen dan, tukaj pa bomo do Thuna prišli v uri in pol!