Danes zjutraj je Twitter precej razburil članek Goljufi na spletni strani Airbnb, v past je padla slovenska novinarka (vir), ki je bil objavljen na portalu Siol.net. V njem je predstavljena zgodba novinarke Damijane Žišt, ki je preko SKB Net nekomu nakazala 1.750,00 eurov za Airbnb nočitve in potem je ta oseba poniknila.

Moj komentar je zelo preprost – prav ji je! V članku je zapisano, da ni izvedla plačila preko spletnega servisa Airbnb, ki poskrbi, da ne prihaja do takšnih goljufij. Odločila se je za “malce cenejšo” varianto, saj je hotela narediti transakcijo mimo Airbnbja in nasedla nekomu, ki pač izkorišča naivnost ljudi na spletu. V tem primeru Airbnb nima nobene veze z goljufijo in je vsa krivda na sami novinarki.

Me zanima, če je dotična oseba tudi že kdaj nakazala denar v Nigerijo, ker je dobila elektronsko sporočilo kakšnega “princa”, ki ima na razpolago cel kup denarja in potem to zgodbo objavila v kakšnem mediju. Ker so jo ogoljufali!

Ravno v teh dneh je veliko govora o Airbnbju in ureditvi sistema, ki je v naši državi povsem napačen in zastarel. Takšen članek pride še kako prav, da se ljudje prestrašijo in vidijo v Airbnbju nekaj, kar jim bo pokradlo denar. Prav bi bilo, da bi bil pri takšnem članku napisan tudi “disclaimer”, kjer bi bilo zelo zelo zelo direktno napisano, da nima Airbnb s to goljufijo nobene veze. Njihov sistem je odličen in deluje. Če bi prihajalo do takšnih težav, kot jo je imela dotična novinarka, verjetno ne bi imel takšne rasti uporabnikov in tako velikega števila rezervacij. Sistem deluje in ima varovalke, vendar je potrebno upoštevati njihove pogoje. Vsaka bližnjica in “šparanje” se zelo hitro kaznujeta.

Na kaj je potrebno biti previden pri uporabi sistema Airbnb?

  • da ste res na spletnem mestu Airbnb – https://www.airbnb.com/ (+25$ na vaš račun!) – https povezava in certifikat, ki ga je izdalo podjetje GlobalSign nv-sa
  • če je nekaj zelo poceni, postanite pozorni! Na internetih ni nič zastonj in če je cena polovico nižja, kot vse ostale, naj bo to dodatno znamenje za pozornost!
  • če pod samo nepremičnino, ki je objavljena na Airbnbju ni nobenih mnenj uporabnikov, bodite pozorni – lahko je nova objava, ali pa je nekaj narobe z njo (pozornost ni odveč). Mnenja ostalih uporabnikov so lahko precej v pomoč
  • če je na kateri od objavljenih slik tudi elektronski naslov lastnika, je verjetno tam z namenom! Nikar ne poskušajte prihraniti nekaj eurov, kajti lahko vas bo stalo veliko več!
  • Airbnb je posrednik med vami in najemodajalcem. To je njihov biznis model. Seveda lahko greste mimo njega in prihranite nekaj denarja, vendar potem ne krivite Airbnbja, če pride to goljufije, kot je to storila dotična novinarka

Smešno pri vsem tem je še eno dejstvo. Za novinarja bi pričakoval, da se vsaj malce spozna na internet. Da se zaveda, da se denar ne nakazuje neznancem preko bančnega nakazila, ampak če že, preko servisov, ki omogočajo “dispute”. Če se ji je že zgodila ta “neumnost”, bi pa vseeno pričakoval od nje, da tega ne objavi in se tako še dodatno ne osmeši. Vsaka šola nekaj stane in njo je take izkušnja stala kar precej.

Airbnb, novinarka Damijana Žišt in goljufija
Airbnb, novinarka Damijana Žišt in goljufija