Ko se z vlakom pripelješ na Jungfraujoch, ki leži na nadmorski višini 3454 metrov, si prepričan, da si doživel že vse. Pa vendar temu ni tako. Švicarji poskrbijo, da je vse skupaj še precej bolj zanimivo.

Pod goro je namreč kup rovov in dvigal, ki se premikajo s hitrostjo 6,3 m/s in te peljejo pod ledenik v Ice Palace, kjer so skulpture iz ledu. Najvišja točka je Sphinx observatory, ki je namenjen raziskovalcem. Na drugi strani se razstira pogled na Grosser Aletsch ledenik. Lindt ima svojo prodajalno, prav tako pa je v kompleksu pod goro kup restavracij in tako sem imel priložnost jesti steak na 3454 metrih nadmorske višine. Del kompleksa je namenjen predstavitvi poteka gradnje železnice in del stene je posvečen vsem, ki so umrli med gradnjo. Švicarji ne bi bili Švicarji, če ne bi bilo vse skupaj malce preveč načičkano, ampak to je njihova “folklora”. Najboljši del je sprehod po snegu in slikanje z njihovo zastavo pod goro Eiger.

V samem kompleksu pod goro ni mogoče prespati. Konec 70 let je požar uničil celoten prejšnji kompleks in so morali dejansko postaviti vse na novo. Kdor bi si želel prespati na tej nadmorski višini, ima možnost to storiti v bivakih v snegu – Mönchsjoch hut. Ker je zrak na tej višini že malce bolj redek, ima marsikdo probleme z dihanjem in bitjem srca. Sam sem preizkusil tekanje po snegu, pa vendar se mi ni nič poznalo. Je pa res, da sem se počutil malce omotičenega!

Vse znotraj tega ogromnega kompleksa, ki dnevno sprejme več kot 5000 ljudi, deluje! Vse je urejeno in čisto. Nobena stvar ni prepuščna naključju in tudi ljudje so prijazni. Cene v restavracijah so precej visoke in najbolj iskana jed je “fondi”, ki si ga privoščijo tujci. Za turiste pa je najbolj zanimiv del s spominki – vendar to so dejansko spominki, ki imajo povezavo s Švico in njeno kulturo!

Sicer pa je Jungfraujoch še en dokaz več, kaj se da narediti, če je volja, načrti, predvsem pa, če se želi delati zelo dober biznis. In ta točka je ena izmed zelo obiskanih točk v Švici!