Delo je v svoji anketi povprašalo Slovence, koliko ministrov trenutne vlade poznajo. Odgovor je bil presenetljiv – anketiranci poznajo od dva do devet ministrov, slaba petina pa je tudi takšnih, ki se ne more spomniti niti enega samega ministrskega imena.

Obstajata dve možnosti:

  • Slovenci smo tako zadovoljni s trenutno vlado in ministri, da nam je vseeno, kdo je na katerem položaju in kako opravlja svoje delo. V bistvu nas ne zanima, ker stvari tečejo točno tako, kot si jih državljani Slovenije želimo in povsod se cedita med in mleko
  • trenutna vlada zelo slabo komunicira in posledično državljani Slovenije niti ne vemo, kaj se dogaja z našimi ministri? Premalo javnih nastopov, premalo izjav za javnost, premalo komunikacije, predvsem pa zelo zelo malo informacij o tem, kaj počnejo ministri in kaj se dogaja znotraj njihovih resorjev.

Verjetno marsikdo od teh 17% anketirancev, ki ne zna našteti niti enega ministra, ne spremlja televizije, sicer bi si zapomnil ime Karel Erjavec – ki je stalnica v ministrski ekipi že precej let. On je tisti, ki bo vedno znal poskrbeti zase. Ampak tokrat ne pišem o Karlu, ampak o tem, da bi se morala vlada zamisliti nad zgornjim dejstvo in posledično spremeniti način komunikacije.

Vendar po drugi strani razumem, da bi določeni ministri s svojimi nastopi naredili več škode, kot koristi v Sloveniji in zato so nekateri prepričani, da je boljše, da se ne izpostavljajo v javnosti. Ampak javnost vseeno zanima, kaj se dogaja na različnih ministrstvih. Kaj sploh delajo in koliko stvari se bo pometlo v omare in bodo tam ostale do naslednje vlade.

Tudi sam Miro Cerar se zelo redko pojavlja v javnosti, ali pa v različnih oddajah, kjer bi Slovencem podal informacije o stanju v državi. Sicer od nekdaj velja pravilo, da je super, če se politikov sploh ne opazi, ampak dejstvo je, da morajo biti razmere v državi za kaj takšnega več kot odlične. Dvomim, da kljub gospodarski rasti, se kaj takšnega dogaja v Sloveniji.

Večina se nas verjetno zaveda, da je včasih zgolj boljše počakati, da vse mine in se potem pokazati javnosti. Vendar na žalost to ne gre v nedogled. Po enem letu bi verjetno tudi javnost lahko izvedela, kdo so ministri in jih spoznala preko javnih nastopov, kjer bi vsaj videli moč njihove retorike in sposobnost odgovarjanja na vprašanja. Ja, želeli smo nove obraze v politiki. Dobili smo jih. Vendar jih bomo kmalu pozabili, ker očitno niti ne obstajajo za javnost!

miro_cerar