Paypal je moj “sopotnik” pri plačevanju na spletu že od daljnega leta 2002. S Paypalom plačujem večino stvari, ki jih kupim na spletu, prav tako pa vse domene, WordPress teme, gostovanja in vse storitve na katere sem naročen. Brez Paypala si ne nekako ne znam predstavljati plačevanja preko spleta, čeprav nimam problemov s tem, da plačam tudi s kreditno kartico in ne živim v strahu, da mi bodo pobrali ves denar, ki ga imam na računu.

Zadnje čase se pojavlja zelo veliko scama na spletu. Dobimo elektronsko sporočilo, ki je “podobno” (tole je zelo širok pojem) sporočilom, ki nam jih dejansko pošiljajo podjetja, kjer nas pozivajo, da moramo nekaj storiti s svojim računom. Ali, kot je bilo v tem zadnjem primeru, da je nekaj narobe z mojim Paypal računom.

Seveda se že iz samega sporočila vidi, da tole ni povezano s Paypalom, ampak da nekdo poskuša ustvariti občutek, da moramo storiti akcijo in nekaj spremeniti – v tem primeru, če kliknemo na povezavo pridemo do “phishing” strani, ki pobere naše podatke in tako nepridipravom omogoči, da pridejo do naših podatkov za dostop do Paypala. Ampak če smo previdno in preverimo iz katerega naslova prihaja sporočilo, potem se nam ne more zgoditi nič takšnega, saj je v tem primeru tudi naslov [email protected], ki pa ni v povezavi s Paypalom.

Kako ugotoviti / prepoznati, da gre za SCAM?

  • preverimo elektronski naslov pošiljatelja (ne samo tisto kar vidimo, ampak dejansko pogledamo naslov od kje je bila poslana elektronska pošta)
  • PayPal vedno naslavlja uporabnika z njegovim imenom in priimkom – v tem primeru tega ni bilo, ker “skemerji” nimajo vseh teh podatkov
  • preverite na kateri elektronski naslov ste dobili SCAM? v mojem primeru na naslov, ki ga ne uporabljam za dostop do PayPala
  • zavedajmo se, da na spletu ni ničesar zastonj in se tako tudi obnašajmo – there ain’t no such thing as a free lunch (če vam Christian Louboutin pošlje ponudbo za 80% cenejše čevlje, mu ne verjemite!)
  • preden kliknemo na povezavo, preverimo, kam nas bo dejansko odpeljala (pogledamo URL naslov spletnega mesta, kjer bomo pristali po kliku)
  • tudi če spletno mesto izgleda povsem enako, kot je spletno mesto, ki mu zaupamo, preverimo, ali je spletno mesto (v primeru PayPala) zaščiteno s SSL-jem, oz. je dostop preko varne povezave (v brskalniški orodni vrstici, kjer vpišemo URL naslov, se nam pojavi znakec z imenom, kar pomeni, da je povezava enkriptirana) in je varno za uporabo. Lahko tudi preverite izdajatelja certifikata!

Pa veliko uspeha pri uporabi Paypala! Previdnost pa naj bo vedno z vami!

paypal_scam