Zadnje čase je precej novih oglasov na televiziji in radijskih postajah. Eden izmed njih je tudi za mobilno banko Klikin NLB, kjer so uporabili spomine na otroštvo in vpletli pesmi/scene iz filmov Kekec, Sreča na vrvici, Poletje v školjki.. V nas, ki smo odraščali v tistih časih so prebudili nostalgijo, vendar so mi povsem pokvarili pogled na tisti stvet. Neomadeževan, predvsem pa brez etikete oglaševanja! Nekatere stvari so lepše točno takšne, kot so bile nekoč. Ne pa njihov sodoben “rimejk” in drugačni ritmi!

Ja, pišem o oglasu, torej je doživel svoj namen! Sam se ne strinjam s tem, kljub temu, da večina trdi nasprotno. Včasih je potrebno preprosto prikazati nasprotna stališča in naj se vsak zase odloči ali je takšen oglas dosegel svoj namen. V objavi Oglasi, ki jih ne štekam več / ali je oglaševanje še seksi? sem med drugim zapisal:

Kampanje, ki jih zadnje čase vidim na televiziji, ali pa na spletu so… Namenjene drugi ciljni publiki, kot sem jaz. Očitno. Ker jih ne štekam. Ker ne vem točno komu so namenjene, predvsem pa ker ne vem kaj komunicirajo. Ciljajo nekoga drugega, vendar tudi jaz vidim te oglase, ki jih ne štekam. Segmentirano oglaševanje je kul, ampak potem naj se izberejo tudi pravi kanali. Dvomim, da mladi še vedno gledajo televizijo in da uporabniki digitalnih storitev čakajo na oglas na televiziji. Kje je izgubilo oglaševanje stik z realnostjo?

Klikin NLB nagovarja predvsem mlajše generacije uporabnikov. To so uporabniki, ki nimajo pojma, kaj je Kekec, Sreča na vrvici, Poletje v školjki – razen, če jim starši niso pokazali domačih filmov, ob katerih so oni odraščali. Dvomim, da se mlade generacije poistovetijo z domačimi junaki in junaki njihovih staršev in da jim je jasno, kaj je pomenil Kekec za neke druge generacije?! Ali pa kaj je bil osnovna zgodba filma Sreča na vrvici in kdo je bila Kaja Štiglic?!

Glede na to, da nisem ciljna publika – pa vendar bi moral biti, saj sem komitent NLB in gledam televizijo in preživim veliko časa na internetih, plačujem preko spleta in vidim te oglase, mene niso prepričali. Indijanci in podobne stvari vežejo na nekaj resnega, kot je elektronsko bančništvo? Ja, star sem in ne štekam. Tudi to je ena izmed možnosti, ki ji puščam odprta vrata.

Lahko v nedogled iščem razloge, kaj je narobe z menoj in kako ne štekam in kako sem prestar in vse ostalo. Na koncu pa se vseeno vprašam, kdo pa šteka to oglaševanje? Komu je namenjeno? Kdo je ciljna skupina? Kakšen bo RVC pri tej akciji? Ali bo akvizicija novega uporabnika stala 10, ali 5000 eurov?

S slednjimi stvarmi se verjetno ukvarja le redko kdo, vendar po drugi strani pa bi se moralo podjetje, ki potrdi takšno kreativo ukvarjati tudi z rezultati. In rezultate vezati na ceno akcije. Lahko je biti kreativen in si zamisliti najbolj nore in oh in sploh stvari, če ni treba “priskrbeti rezultatov”. Sam bi bil zelo vesel, če bi v nekem trenutku videl rezultate te akcije in koliko novih uporabnikov so pridobili s tem tonom komunikacije.

Seveda. Še vedno obstaja možnost, da jaz ničesar ne štekam in da nisem ciljna publika – mislim, da sem trikrat zapisal to v tem zapisu. No, nisem samo jaz…

Sreča na vrvici – 1977

NLB SREČA NA VRVICI 2015

klikin NLB