Turizem Ljubljana me je pred časom povabil na izkustevno doživetje Spoznajte Ljubljano na Segwayju oz. Ninebotu, kot se imenuje podjetje, ki je kupilo podjetje Segway. Ker imam slabe izkušnje iz daljne preteklosti s segwayem, sem precej časa razmišljal ali sem pripravljen iti na turo po Ljubljani ali ne. Odločitev je bila pravilna.

Segway je bil od nekdaj “gadget”, ki ga nisem povsem razumel. Veliko elektronike, ki pomaga obdržati uporabnika, da se ne zvrne po tleh, električni motor, ki doseže hitrost 20km/h, predvsem pa veliko pogledov mimoidočih so osnovne značilnosti tega prevoznega sredstva, ki se ne tretira kot vozilo, ampak kot pešec v prometu! Ja, prav ste prebrali. S Segwayem/Ninebotom se lahko vozite po pločniku med pešci! Glede na to, da je bila družba odlična, je bila tudi zabava več kot zagotovljena.

Kaj torej sodi med voden ogled s Segwayem po Ljubljani?

Ne, ni vas treba biti strah, če boste prvič preizkusili to prevozno sredstvo. Ravno obratno. Tako preprosto je manevrirati z njim, da se vsak navadi upravljati z njim v parih minutah. Seveda organizator poskrbi za čelade in vodnika, ki bedi nad vami in vam razlaga znamenitosti Ljubljane, ki jih marsikdo, ki živi v Ljubljani, niti ne pozna!

Ko prvič stopiš na Segwaya, imaš občutek, da se to ne bo končalo dobro. Premikanje “balance” naprej in nazaj pospešuje in zavira, levo in desno pa pomaga pri zavijanju. Ker je znotraj naprave cel kup elektronike, vse skupaj postane zabavno, ko hočeš pretentati samo napravo. Na žalost ne gre. Kljub temu, da nas je bilo 16 v skupini in večina je prvič stala na Segwayu, ni bilo nobenih padcev, niti poškodb. Bilo pa je zabave in smeha.

Še posebej, ko se voziš mimo starejših, ki imajo nešteto vprašanj in bi radi izvedeli vse o napravi in ko se voziš po Slovenski cesti, ko je bil na njej prometni kaos, kot je ponavadi in ko se voziš po gradbiščih in po parku Tivoli in med seboj tekmuješ.

Iskreno. Če sem imel do včeraj zelo negativno stališče do Segwaya in nikakor nisem razumel kdo za hudiča si kupi to prevozno sredstvo, je moj pogled sedaj precej drugačen. Ja, še vedno mi je eksotika, vendar avtonomija električnega vozila je 30 kilometrov, kar je odlično za vožnjo po mestu in izogibanje prometnim zamaškom, ki nastajajo. No, mene je navdušil – sicer me je cena Ninebot – E modela, ki stane 3.499 eurov spravila na realna tla, vendar s povsem drugačnimi očmi gledam lastnike teh prevoznih sredstev.

Zakaj mi je zanimivo za turo po Ljubljani izbrati Segway/Ninebot?

Ljudje smo si med seboj različni. Nekateri uživajo v pešačenju, drugi uživajo v vožnji s kolesom. Voden ogled po Ljubljani je nekaj, kar bi si moral privoščiti vsak! Namreč toliko koristnih informacij, kot jih izveš o mestu, sicer nikoli ne izveš. Dejstvo je, da premalo poznamo okolico, kjer živimo in bolj poznamo svetovne metropole in njihove zgodbe!

Segway pri takšnih vodenih ogledih poskrbi za dve stvari – hitrejše premikanje med lokacijami, je manj naporno, predvsem pa je precej bolj zabavno vse skupaj.  Torej si lahko v krajšem času ogledaš več zanimivih stvari, predvsem pa si manj utrujen – čeprav je bilo prvih par minut, ko smo vsi stiskali “balanco”, da nam ne uide iz rok nekaj povsem drugega, kot pa je postalo potem, ko smo postali suvereni in smo vijugali med ljudmi!