Ekološko posestvo Trnulja na Ljubljanskem barju

Po vožnji s Segwayi po Ljubljani, nas je pot z ladjico po Ljubljanici vodila do posestva Trnulja, ki leži na Ljubljanskem barju, v Črni vasi. Kljub temu, da sem se že pogosto peljal mimo Črne vasi, kjer stoji Plečnikova cerkev svetega Mihaela, nisem opazil posestva Trnulja.

Posestvo Trunlja se ponaša z nazivom Bio hotels, njihovo ime pa je nastalo iz rastline Trnulja in seveda tudi v povezavi s Trnuljčico. Marmelada iz trnulje (rastline) je najboljša marmelada, kar sem jih kdaj preizkusil. In preizkusil sem veliko marmelad – mogoče je čar v tem, da jo pri njih pripravlja Slavko Adamlje!

Že sam sprejem ob Ljubljanici je bil zanimiv – ogenj in pa domače žganje, ki je prijetno pogrelo obiskovalce in potem je sledila zgodba o prenovi starega poslopja, ki je propadalo in sta sedanja lastnika iz njega naredila čudovit objekt, ki je narejen iz naravnih materialov, predvsem pa po starih tehnikah.

Da tega, da imajo pri njih 24 urni avtomat, kjer lahko dobite izdelke iz konoplje (ja, industrijska konoplja!), niti ne omenjam, saj je celotno posestvo Trnulja povezano s konopljo in konopljinimi izdelki. Pri njih se kuha s konopljinim oljem, konopljino moko.. Imajo svoje nasade konoplje in iz nje proizvajajo vse mogoče proizvode, prav tako pa imajo v svojih hlevih kup koz in tri osle. Da tega, da je celotno posestvo urejeno lepše, kot je okolica moje hiše (pa vendar je ta lepo urejena), niti ne omenjam. Vse ima svoj namen in vse je čisto in pospravljeno.

Tudi vstop v hišo Trnulja, ki je zgrajena po starih običajih, je prijeten, saj vse diši po lesu. Naša prva naloga je bilo kuhanje večerje s Slavkom Adamljetom, ki ga zelo cenim! Seveda so namesto navadnih sestavin prišle prav sestavine iz konoplje. Kasneje, ko smo si ogledovali apartmaje, sem bil presenečen nad dejstvom, da lahko nekdo vloži toliko časa, denarja in volje v izgradnjo objektov. Toliko detajlov (“lustri” so narejeni iz gline, prav tako tudi umivalniki, posteljnina je iz konoplje, tudi “jogi” je polnjen s konopljo, miza in stoli so narejeni iz lesa, ki je rastel na posestvu, na tleh so “cegli” iz hiše, ki je stala na tem mestu…). Vsaka stvar ima svoj namen in vsak detajl je planiran!

Sledila je večerja z doma pridelano zelenjavo in pivom iz konoplje. Jaz sem pil bio jabolčni sok in užival v solati iz domačega vrta, prav tako kot tudi v domačih salamah in ostalih dobrotah, ki jih pridelajo doma. Če sem prej omenil, da smo mi kuhali stvari – ja, res je. Prežganko, ki smo jo jedli, smo skuhali sami, samo Slavko je dodal svoj čar in jo malce popravil, kot tudi nekatere druge stvari, ki niso bile povsem enake, kot tiste, ki smo jih ustvarili sami! No, za vrhunec je sledilo osličkovo meso – ki sem ga preizkusil prvič. In bil presenečen nad njegovim okusom.

Suma sumarum. Presenečen. Pozitivno. Tako nad samim posestvom, kot tudi nad samo prijaznostjo gostiteljev in nad celotnim “paketom”, ki ga dobi obiskovalec na posestvu Trnulja. Definitivno se še vrnem in preizkusim tudi ostale dobrote izpod rok Slavka Adamljeta!

Več informacij:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja