Plače v DUTB so bile glavna zgodba v medijih v zadnjih dneh. Begunci so bili v drugem planu in vsi v Sloveniji so se ukvarjali s prihodki, ki jih imajo nekateri direktorji DUTB. Miro Cerar je ministru Dušanu Mramorju naročil, da naj vse skupaj preveri in da se bo potem odločil kako nadaljevati. V medijih so se začele pojavljati zgodbe, da je to bolj z “old boysi”, ki imajo koristi od DUTB in vsi so pametni glede plač in številk, ki bi jih morali ti ljudje mesečno prejemati. Pa je res tako?

Seveda je v Sloveniji največji greh, če imaš visoko plačo. Če si pošteno plačan za svoje delo, kljub temu, da veliko veliko več, kot pa so povprečne plače. Ampak ali je res problem v samih plačah? Ali je res to napomembnejša tema s katero bi se morali ukvarjati v zvezi z DUTB?

Za medije je. Za narod je. Torej je to tema, o kateri je treba pisati, komentirati, predvsem pa pametovati in imeti okrogle mize v TV oddajah. Glede na to, da so zaposlili tujce, ki vodijo DUTB in v tujini so strokovnjaki (o tem, ali so res, ne bom jaz pametoval) plačani zelo dobro. Vendar imajo tudi odgovornosti, ki pa se rešujejo z individualnimi pogodbami.

Nihče v Sloveniji se ne ukvarja z uspešnostjo DUTB. Nihče nima jasnih kazalcev kaj je poslanstvo in kakšna so pričakovanja od DUTB. Nihče povsem natančno ne ve, po kakšnem ključu izbirajo podjetja, ki padejo pod okrilje DUTB. V končni fazi se obračajo milijoni, javnost pa se ukvarja s par deset tisoč euri plače!

Ampak to je Slovenija, kjer se stvari ne rešujejo tam, kjer je problem. Ampak se umetno naredi problem in se potem pozabi bistvo. Vendar je narod zadovoljen, ker plače so populizem, medtem ko razumevanje vzvodov, ki jih imela država za vzpostavitev DUTB in vse ostalo je že preveč za razumevanje.

Seveda bi bilo zanimivo videti, kaj vse se je v tem času zgodilo še v Sloveniji – oz. zakaj so plače v DUTB postale zopet najbolj pomembna stvar v Sloveniji, kar se vedno znova izkoristi, ko se kakšna stvar prekriva. No, če sedaj zvenim kot teoretik zarote, naj vas mirno pomirim. Nisem! Ampak mi je pa smešno, da se vedno znova ukvarjamo z drobižem, medtem ko gre tavelik in tazaresen denar povsem mirno mimo oči javnosti.