Burnt / Kuhar na robu / Bradley Cooper in Sienna Miller. S hrano smo postali naravnost obsedeni – še dvajset let nazaj nam je služila zgolj za »gorivo«, dandanes pa televizijski sporedi vključujejo sleherni odtenek kuharskih oddaj, kuhinja je središče domov, tržnic se kar tare, kuharske knjige so nove knjižne zbirke na metre in družabna omrežja vabijo v restavracije, ki po izpraznjenih lokalih gostujejo zgolj dan ali dva. Kuharski mojstri so kot rock zvezdniki – in se temu primerno tudi obnašajo.

Adam Jones (Bradley Cooper) je imel vse – in je vse tudi izgubil. Nekdanji enfant terrible pariškega kulinaričnega prizorišča si je prikuhal dve Michellinovi zvezdici in bilo mu je zgolj do užitkov ustvarjanja eksplozij okusov. A da dobi lastno kuhinjo in si pribori še tretjo izmuzljivo Michelinovo zvezdico, se bo moral odreči grdim razvadam in na svojo stran pridobiti najboljše med najboljšimi – med njimi prelepo Heleno (Sienna Miller)

Režiserja Johna Wellsa je scenarij Stevena Knighta (na podlagi zgodbe Michaela Kalesnika) pritegnil deloma prav zaradi vse bolj razširjene kulture oboževanja hrane, deloma pa zato, ker ponuja edinstven pogled na svet gostincev. Hkrati priznava, da je trenutno središče izbranega obedovanja London, in tako Adam svoj povratek načrtuje prav tam. »To, da smo lahko snemali v vrhunskih restavracijah in kuhinjah – na primer v restavraciji Michela Rouxa v hotelu Langham in v nekdanji restavraciji Corbijna Kinga Delaunay – dogajanju na platnu doda pristnost.«

V očarljivo humorni in čustveni zgodbi o hrani, ljubezni in novih priložnostih igrajo še Omar Sy, Daniel Bruhl, Riccardo Scamarcio, Sam Keeley, Alicia Vikander, Matthew Rhys, Uma Thurman, Emma Thompson, Lily James in Sarah Greene. Wells je produciral skupaj s Stacey Sher in Erwinom Stoffom. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Adriano Goldman, scenograf David Gropman, kostumografinja Lyn Elizabeth Paolo in montažer Nick Moore. Glasbo je zložil Rob Simonsen.

O IGRALCIH

 SIENNA MILLER (Helene) je najbolj znana po vlogah v filmih American Sniper (prav tako ob Bradleyu Cooperju), Foxcatcher, Layer Cake, Alfie, Factory Girl, Interview in G.I. Joe: The Rise of Cobra. Za vlogo v TV filmu The Girl je bila v igri za zlati globus.

Kmalu jo bomo videli v High Rise in v težko pričakovanem Live By Night Bena Afflecka.

OMAR SY (Michel) se je v rodni Franciji uveljavil v uspešnici Intouchables režiserjev Olivierja Nakacheja in Erica Toledana; za vlogo je prejel cezarja in bafto. Z režiserjema je pred tem – poleg več TV projektov – posnel celovečerca Tellement proches in Nos jours heureux, nedavno pa še dramo Samba.

Igral je tudi v ameriških filmih, kot sta X-Men: Days Of Future Past in Jurassic World, na velika platna pa prihaja ob Tomu Hanksu v priredbi klasike Inferno, ravnokar je zaključil snemanje francoske kostumske drame Chocolat in je začel snemati Demain Tout Commence Huga Gélina.

DANIEL BRÜHL (Tony) trenutno snema The Zookeeper’s Wife po romanu Diane Ackerman, videli ga bomo v južnoafriškem Captain America: Civil War, v Colonia o vojaškem udaru v Čilu in v francosko-nemški koprodukciji Vincenta Pereza Alone in Berlin po romanu Hansa Fallade, v katerem spet igra ob Emmi Thompson.

Videli smo ga v Woman in Gold, The Face of An Angel, Ich Und Kaminski, A Most Wanted Man, Rush (z vlogo dirkača Nikija Laudo se je potegoval za zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev), The Fifth Estate o Julianu Assangeju, v Tarantinovem Inglourious Basterds, v Good Bye, Lenin!, Das weiße Rauschen, Ladies in Lavender, Et si on vivait tous ensemble?, Was nützt die Liebe in Gedanken, Die fetten Jahre sind vorbei (nominacija za evropsko filmsko nagrado), Joyeux Noel, Salvador, The Bourne Ultimatum, The Countess, In Tranzit

RICCARDO SCAMARCIO (Max) je na velikih platnih debitiral v drami La meglio gioventú in nato igral v Tre metri sopra il cielo (zlati globus za najboljšega novinca), Romanzo criminale, L’uomo perfetto, Texas, Mio fratello é figlio unico, Ho voglia di te, Colpo d’occhio, Eden à l’ouest , Il grande sogno, Mine vaganti, Una piccola impresa meridionale, Il rosso e il blu, Miele Valerie Golino, To Rome With Love Woodyja Allena, Effie Gray ob Emmi Thompson, Un ragazzo d’oro, Pasolini Abela Ferrare…

Kmalu ga bomo videli v angleški miniseriji London Spy ter v celovečercih Ali And Nino Asifa Kapadie in Pericle il nero v režiji Stefana Mordinoa, ki ga Scamarcio tudi producira.

EMMA THOMPSON (Dr. Rosshilde) je za vlogo v Howards End po romanu E.M. Fosterja prejela domala vse nagrade, za katere se je bila potegovala – bafto, zlati globus, oskarja… Naslednje leto se je potegovala za dva oskarja v The Remains of the Day in In the Name of the Father. Za priredbo Austeninega romana Sense and Sensibility, ki jo je režiral Ang Lee, je prejela oskarja za prirejeni scenarij in, med ostalimi, tudi zlati globus, nagradi Ceha ameriških scenaristov in Ceha scenaristov Velik Britanije, vloga v filmu pa ji je prinesla nominaciji za zlati globus in oskarja. Vloga v Love Actually ji je prinesla več kritiških nagrad, potegovala se je tudi za bafto; z vlogo avtorice priljubljene Mary Poppins v nedavnem Saving Mr. Banks se je potegovala za zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev.

Ravnokar je zaključila snemanje drame Alone in Berlin ob Danielu Brühlu, videli pa jo bomo še v The Long Midnight of Barney Thomson ob Robertu Carlylu in ob Robertu Redfordu v A Walk in the Woods.

Sicer uveljavljena gledališka igralka je kariero na velikih platnih začela v The Tall Guy in nato igrala v Henry V, Dead Again, Peter’s Friends, Much Ado About Nothing, Junior, Carrington, Stranger Than Fiction, Last Chance Harvey (nominacija za zlati globus), Love Punch, Men In Black 3, Nanny McPhee, Nanny McPhee Returns, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Harry Potter and the Order of the Phoenix… Glas je posodila liku v risanki Brave.

Z vlogo v miniseriji Angels in America je dobila nagrado Ceha filmskih igralcev in se potegovala za emmyja; za slednjega je bila v igri tudi vlogo v Song of Lunch, sicer pa smo jo na TV videli še v Walking the Dogs, Alfresco, The Crystal Cube, The Young Ones

Je tudi pisateljica – izdala je že tri knjige v mladinski seriji Peter Rabbit, ki jo je sicer ustvarila Beatrix Potter.

LILY JAMES (Sara) najbolj poznama iz nadaljevanke Downton Abbey, na velikih platnih pa je igrala v The Secret Diary of a Call Girl, Just William in Cinderella v režiji Kennetha Branagha. Ravnokar je posnela Pride, Prejudice and Zombies in za BBC priredbo romana War and Peace. Snemati začenja Baby Driver Edgarja Wrighta in The Kaiser’s Last Kiss ob Christopherju Plummerju.

O USTVARJALCIH

JOHN WELLS (režija/producent) je bil med drugim gonilna sila serij, kot so ER, The West Wing, Third Watch in za emmyja in zlati globus nominirana China Beach. Trenutno izvršno producira z emmyjem nagrajeno Shameless, pred tem serijo Southland in z emmyjem in zlatim globusom nagrajeno miniserijo Mildred Pierce. Serije, ki jih je produciral, so družno prejele 270 nominacij za emmyje – 55 so jih dobile – Wells pa se je sedemkrat potegoval za nagrado Ceha scenaristov in je prejel dve posebni nagradi Ceha, katerega predsednik je bil kar nekaj let.

Nedavno je produciral biografijo o skupini Beach Boys Love and Mercy in režiral August: Osage County in The Company Men (tudi scenarij). Produciral je tudi Duma, White Oleander, The Good Thief, A Home at the End of the World, Far From Heaven, I’m Not There, Party Monster, The Company, The Notorious Bettie Page, Infamous

STEVEN KNIGHT (scenarij) je z pisal za večkrat nagrajeno resničnostno oddajo Who Wants To Be A Millionaire?, ki jo je tudi produciral. Njegov prvi scenarij za celovečerec je bil za Dirty Pretty Things Stephena Frearsa (med mnoštvom nagrad se je Knight potegoval za oskarja), sledili so Amazing Grace, Eastern Promises, The Hundred Foot Journey, Pawn Sacrifice in Seventh Son. Po njegovem scenariju je Sacha Gervasi ravnokar posnel The November Criminals.

Knight je po lastnih scenarijih je režiral Hummingbird in Locke in je ustvaril, izvršno produciral in spisal serijo Peaky Blinders s Cillianom Murphyjem.

Izdal je tudi štiri knjige – The Movie House, Alphabet City, Out of the Blue in mladinsko The Last Words of Will Wolfkin.

Kuhar na robu (Burnt)
Kuhar na robu (Burnt)