ZLOvenija.tumblr.com / pranger zlobna Slovenija

Končno je nekdo postavil pranger ZLOvenija http://zlovenija.tumblr.com/ na družbenem omrežju tumblr, kjer so objavljeni primeri sovražnega govora, ki se v teh dneh množično pojavljajo na druženih omrežjih. Idejo podpiram, kajti v tej situaciji je potrebno s prstom pokazati na ljudi, ki preko družbenih omrežij prikazujejo svoj pogled na migrante, predvsem pa zelo slikovito opisujejo, kaj vse bi naredili z migranti!

Ali je posredi strah ali kakšne globje frustracije, sploh ni pomembno. Pomembno je, da se zavedamo, da v Sloveniji ne živijo samo strpni ljudje, ampak da je med nami precej takšnih, katerih nas bi morali biti strah. Si predstavljate, da imate takšnega soseda, ki pogreša Hitlerja v tej situaciji? Ali pa soseda, ki poziva k razstreljevanju migrantov? Kaj pa mamica, ki bi vse migrante zaplinila?

Brez Hössov, Eichmannov, Goglidzejev, Višinskih, a tudi kretničarjev, izdelovalcev betona in računovodij na ministrstvih bi bila Stalin ali Hitler samo navaden meh, poln sovraštva in nemočnih strahov. Ugotavljanje, da izvajalci programa iztrebljanja v veliki meri niso bili sadisti ali abnormalni, je dandanes odveč, skoraj puhlica.

Navadni ljudje, iz katerih je – posebno v negotovih časih – sestavljena država, ti so prava nevarnost. Prava nevarnost za človeštvo sva jaz in vi.
– Jonathan Littell: Sojenice

Upam, da se bo tumblr ZLOvenija polnil s takšnimi in drugačnimi objavami in da bo nekdo takšne in podobne primere tudi prijavljal za to pristojnim organom, ki se bodo ukvarjali z njimi. Tudi vi lahko prispevate primerke sovražnega govora – http://zlovenija.tumblr.com/submit iz odprtih profilov na Facebooku in tako poskrbite za to, da bo še kdo drug videl način razmišljanja vaših kolegov, sosedov, ali znancev.

zlovenija

 1. To da je ta stran sami po sebi definicija sovražnega govora se ti ne zdi? V Sloveniji imamo institucije, ki se ukvarjajo s pregonom sovražnega govora. Če nekdo smatra, da je naletel na sovražni govor ima pravico in dolžnost zadevo prijavit.

  Ta stran je jemanje pravice v svoje roke in ravno tako sovražna.

  p.s.
  objava fotografij brez dovoljenja lastnika je nezakonita ;)
  objava fotografije najstnika brez dovoljenja staršev je nezakonita ;)

  1. ne. zlovenija ni sovrazni govor. sovrazni govor je jasno definiran
   https://zakonodaja.com/zakon/kz-1/297-clen-javno-spodbujanje-sovrastva-nasilja-ali-nestrpnosti

   vsebina objavljena na zlovenija je vsebina objavljena na odprtih facebook profilih.. tudi trditev, da objava fotografij brez dovoljenja lastnikov ni zakonita ne drzi..

   lahko pa mi seveda pokazes clen zakona, ali prakso na katero se sklicujes.. namrec v tem primeru se ne mores sklicevati niti na avtorske pravice – ker se uporabljajo fotografije za ponazoritev situacije..

  2. Miha, ti moti, ko nekdo postavi ogledalo slovenski družbi? Je Snowden poln sovražnega govora?
   V čemu je problem? Komentarji in slike so iz javnih tem in profilov. Če bi rad nekdo anonimnost se ne izpostavlja na FBju in podobnih platformah, da o odgovornosti za svoje besede ne govorimo. Odrasel človek stoji za tem kar piše.
   ZLOvenija je le izpostavila cvet primitivizma.

   Namesto, da kažeš s prstom na ‘messengerja’ raje poizkusi preprečiti primitivizem.

   1. Če si pravilno razlagam zakone, imaš spodaj … Če si jih ne, let me know why :)

    Fotografija je avtorsko delo, glede tega mislim da ni dileme?

    21. clen ZASP
    (2) Če ni s tem zakonom drugače določeno, je uporaba avtorskega dela dopustna le, če je avtor v skladu s tem zakonom in pod pogoji, ki jih je določil, prenesel ustrezno materialno avtorsko pravico.
    – avtor fotografij je sicer prenesel materialne avtorske pravice deloma na Facebook. Ampak tudi ce je delo javno objavljeno, se ne pomeni, da se ga lahko poljubno kopira naprej. Če se sklicujes na ponazoritev situacije, bi zadostoval komentar in majhna slicica zraven ter link na javno temo.

    Se strinjamo, da so nekateri na fotografijah mladoletni?
    IPRS: “Uporaba fotografij (npr. javna objava na spletni strani ali družabnem omrežju) na način, ki omogoča enostavno prepoznavo upodobljenega posameznika, je skladna z določbami ZVOP-1, če se za takšno obdelavo osebnih podatkov vnaprej pridobi osebna privolitev upodobljenega posameznika oz. njegovih staršev ali skrbnikov”
    – privolitev se nanaša na uporabo in lokacijo objave

    Nekateri komentarji (večina) so definitivno za prijavo institucijam. Vendar v momentu, ko naredis zbirko komentarjev vzeto iz konteksta in vmes vkljucis nakljucen komentar – ga postavis v doloceno okolje in mu dodas drug pomen. Se glede tega tudi lahko strinjamo oz razumes kaj zelim povedat? Tu lahko pride v postev KZ-1-UPB2
    160. člen Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.
    162. člen Kdor z namenom zaničevanja komu očita, da je storil kaznivo dejanje ali da je bil obsojen zaradi kaznivega dejanja ali to z istim namenom komu pove, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

    @Marko sploh ne. Sicer sem osebno izjemno skepticen glede migrantov in zagovarjam močno poostreno kontrolo vstopa. Kljub temu se mi obraca, ko berem pozive na pobijanje in vojno. In sem za, da se tovrstne idiotizme striktno in redno prijavlja ustreznim institucijam. Vendar vzeti “pravico” v svojo roko in se zanašati na “sramotilni steber” je ravno tako sporno.

    Imamo pristojne institucije, sovrazni govor se prijavi in preganja po uradni dolznosti.
    297.
    (1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.

    1. nihce se ne more sklicevati na avtorske pravice – 53. clen. vse to je print screen, kar se lahko uporabi za ponazoritev situacije..

     je pa res, da gre za zbirko, kjer pa je problem.. potrebno bi bilo narediti preverbo ali gre za odprta ali privat profile..

    2. print screen je. torej ne gre za krajo avtorskega dela..

     niso sli danes, ampak vceraj.. kdo je to storil, pa je vprasanje.. in nemogoce je dokazati..

     ja, v svetu dezinformacij je tezko preziveti

    3. Glede na to, da so plakati, bo verjetno brez tezav najti “sponzorja”. Razen če so jih lepili sami na črno. V tem primeru gre za oskodavanje razlicnih podjetij, ki trzijo oglasne panoje. Spet crna cona …

     To da se pa tovrstnih akcij lotis anonimno, je pa sploh super … od sedaj naprej bo sel se “sovrazni govor” pod krinko … kam to pelje mi ni treba razlagat, predvidevam …

    4. dokler se ne bo spremenil ZASP, dokler ne bomo imeli sovražnega govora definiranega, dokler ne bo znano avtorstvo portalov, ki obstajajo.. smo na meji sivine, kjer lahko vsak dela kar hoce.. zalostno, ampak ocitno potrebujemo za vsako stvar zakon in kazen..

  1. Kaj še čakaš? Da bodo drugi objavljali zate? Premakni svojo leno rit in začni izboljševati družbo.

 2. A ima mogoče kdo vsebine, preden so zlovenijo spremenili v spletno stran z opravičili? Archive.org je naredil snapshot ravno en dan prepozno.. :(

Komentarji so zaprti.