Srečko Kosovel je s tekstom iz naslova, ki sem ga danes našel na spletnem mestu Vala202 – Pisci komentarjev, ki begunce primerjate z živalmi! (definitivno priporočam branje!), povsem natančno opisal to, kar imam že nekaj časa v mislih v zvezi z migranti.

To so ljudje, ljudje, kot sem jaz, kot si ti, kot smo mi. Isto sonce jih greje, ponoči gledajo v iste zvezde. Ne potrebujejo usmiljenja, ne potrebujejo žaljenja, potrebujejo samo to, da se jih sprejme kot ljudi. Ne daj mi usmiljenja, bodi mi človek, kot sem ti človek – jaz.

Če je bilo ob začetku begunske krize v Sloveniji neskončno komentarjev, ki so bili sovražno nastrojeni in bi se z njimi morali ukvarjati za to pristojni organi v Sloveniji, se je zadnje čase precej spremenilo vse skupaj. Očitno smo Slovenci prestrašen narod, ki zelo hitro pade pod vpliv propagande. Pri tem so levji delež pristavili nekateri mediji, ki so izkoristili to situacijo, da bi še malce bolj prestrašili narod. Prestrašen narod je dober narod!

Tudi organizacija ni bila na pravem nivoju, kot bi nas vse skupaj presenetilo in posledično je bilo veliko strahu v državi. Ja, vsak prišlek pomeni strah v Sloveniji in namigovanje na to, da bodo migranti posiljevali dekleta, da bodo razstreljevali objekte, ker so vsi teroristi in da bodo Slovenijo “islamizirali” so se izkazala za nesmiselna in predvsem neutemeljena.

Ja, različni migranti so. Med seboj se razlikujejo. Nekateri so prijazni, drugi manj. Nekateri pospravljajo za seboj, drugi pustijo vse, tako kot je. Ljudje so. Tudi Slovenci nismo vsi enaki in tudi za Slovenci ostane svinjarija.

Slovenska vojska, Policija, Civilna zaščita in množica prostovoljcev se trudi po svojih močeh, da stvari spravi v red. V zadnjih dneh jim uspeva in pohvala vsem, ki sodelujejo. Našo vlado je vse skupaj malce presenetilo, kot tudi vsaka druga stvar in ni bilo pripravljenega kriznega načrta za takšno situacijo.

Sedaj migranti ne spijo več zunaj na travnikih pri 3 stopinjah! Ja, vsi, ki s sovražnim govorom poskušate prikazati, kaj vse bi bilo potrebno narediti z migranti – kdaj ste nazadnje spali zunaj pri 3 stopinjah? V varnem zavetju toplega doma in predvsem pred računalnikom je lahko biti pameten, predvsem pa groziti. Prav tako opozarjanje na to, da mnogi Slovenci nimajo hrane in toplega doma je nesmiselno, če taisti ljudje ne naredijo nič za to, da bi jim pomagali. Pač zgolj se izkoristi prilika, da se nekoga primerja z drugim, ne najde pa se rešitve.

Migranti so tukaj in zdaj. In to so ljudje. Ljudje, kot smo mi!