Hiša je sakralni objekt, katerega si želi vsak Slovenec. S hišo smo obsedeni in v preteklih časih smo gradili hiše, ki so bile vsaj za tri družine. Jeseni pa hiša prinaša cel kup rekreacije.

Sam že celo življenje živim v hiši.

Življenje v bloku je povsem preprosto. Imaš štiri stene in imaš balkonček in vse kar moraš narediti je to, da postaviš par rož nanj, če se ti seveda da in stvar je končana.

Življenje v hiši je precej drugačno in prinaša veliko več aktivnosti. Ne slišiš sosedov in se lahko na ves glas dereš, ali pa si prepevaš pod tušem. Vonj zažganega kosila ostane vedno samo tebi. Parkirišče je vedno prazno in celo zimo čaka, da sam skidaš sneg. Vse rože okrog hiše čakajo, da jih urediš in dela okrog hiše nikoli ne zmanjka! Seveda lahko vse te stvari vzameš kot rekreacijo in uživaš v njih in v stiku z naravo.

Hiša brez vrta, je čudna hiša.

  • Rože okrog hiše. Sam sem poskusil metodo manj je več in si dodatno pomagal z lubjem in mislim, da mi je uspelo. Ni več nadležnega plevela, ki ga je potrebno uničevati in rože so barvno usklajene. No, dokler se ne “sparijo” med seboj in podrejo celotno smiselno strukturo. Ampak to je poglavje zase.
  • Travnik. Včasi mora moški narediti, kar mora moški narediti! Ampak to, da moram kositi travo vsak teden, je povsem dobra rekreacija. Spomladi sem si privoščil novo kosilnico, s katero mi uspe vse skupaj pokositi v manj kot 45 minutah. In ko gledam listje, ki ga je polna trata, se mi nasmeji, ker vem, da bo s kosilnico vse skupaj urejeno zelo hitro in neboleče. Vendar je travnik precej velika obveznost, ki jo ima vsak lastnik hiše. Zato poskušam imeti čim manj motečih elementov v samem travniku, da je delo bolj preprosto. Da o vseh vrstah trave, ki sem jo že preizkusil, niti ne izgubljam besed!
  • Rože na balkonih in oknih. Odločitev, kaj bo na njih je prepuščena inspiraciji. Ali so boljši “fiškaravti” ali “nageljni” mi je vseeno, dokler ne pridem do vrtnarije in izberem nekaj, kar definitivno ne gre skupaj. Ko mi soseda pove, da so ji te nenavadne barve prav všeč in da bo drugo leto tudi sama eksperimentirala je moj namen dosežen. Seveda ne smem pozabiti na zalivanje rož, ki mi vsako tretje jutro prinese dodatno delo.
  • Obrezovanje rož, dreves in ostalega. Moje najljubše delo, ko lahko s samo enim rezom pokvarim celotno drevo, ali pa uničim rožo. Ampak mi pomeni izziv. Glede na to, da se držim mota, manj je več, potem si lahko samo predstavljate, kako vse skupaj izgleda jeseni. Ampak važno je, da je meni všeč.

Zakaj tale zapis?

Ker čakam, da se megla dvigne in posije sonce in da se lahko lotim zgoraj opisanih del! Če tega ne naredim danes, ga bom moral kak drug dan!

Zvečer me bo bolel križ in roke bom imel povsem opraskane od vrtnic, ampak to je potrebno vzeti v zakup, če živiš v hiši. In to je veliko boljše, kot pa da bi zdajle gledal v štiri stene v bloku, ali pa k sosedu direktno v stanovanje, ki bi se isto dolgočasil kot jaz!

prhovec