E-recepti so še ena izmed investicij, ki si jih je privoščilo ministrstvo za zdravje, vendar ne delujejo! Jeap, prav ste prebrali. Projekt, ki se vleče že zelo dolgo časa, kot vsi projekti v našem zdravstvu, so pred parimi dnevi začeli tudi resno uporabljati. No, ta uporaba je trajala precej kratek čas, saj so ugotovili, da ne deluje. In smo spet na klasičnih ročnih receptih! Zanima me, ali bo ministrica za zdravje zaradi tega fiaska, kot še mnogih drugih, odstopila!

Naše zdravstvo ima očitno čudovito jamo polno denarja, do katere imajo dostop posvečeni – tisti, ki razvijajo informacijske rešitve za naše zdravstvo. Stvari ne delujejo, zaključki projektov se oddaljujejo, končni zneski se višajo. Jeap, kruta realnost našega zdravstvenega sistema, ki kupuje in plačuje neuporabne stvari od različnih ponudnikov, ki jih je potem skoraj nemogoče skupaj povezati. Ampak saj smo že navajeni!

Leta 2006, ko se je pri nas začelo govoriti o projektu eZdravje, je bila njegova cena 14.100.000 eurov! Ta projekt bi morali zaključiti do leta 2014. Seveda se to ni zgodilo, saj ta projekt še vedno ni zaključen, je pa njegova cena narasla na 67.500.000 eurov! Ker lahko!

E-recepti naj bi prinesli avtomatizacijo pri izdajanju receptov in pri izdajanju zdravil. Prav tako naj bi ukinili papirne recepte in vse težave s čudnimi pisavami, ki jih zdravniki uporabljajo. Sistem naj bi prinesel optimizacije, saj bi se recept avtomatsko prenesel do lekarne in uporabnik bi s pomočjo svoje zdravstvene izkaznice (ali osebne v primeru belih receptov) lahko dvignil zdravila v lekarni.

Živimo v Sloveniji, kjer se vsi zavedamo, da je nekaj teorija, nekaj pa praksa. Pri nas se je zadnje leto uporabljalo dvojno izdajanje receptov (klasično in elektronsko), da bi preverili sistem kako deluje. Pred parimi dnevi so preklopili na elektronski sistem in takoj so se začele pritožbe vseh deležnikov – postopek je trajal zelo dolgo, preverjanje se je ustavilo, sistem preneha delovati. Tipični simptomi, ki se zgodijo vedno, ko je potrebno nekaj predstaviti javnosti in začeti uporabljati. Odločitev je bila hipna, nazaj na klasične recepte!

Pri vseh kolobocijah, ki se dogajajo v našem zdravstvu in ki bi dejansko potrebovalo reforme – ne tiste, ki se jih loteva ministrica, saj je po poročilu zunanjih strokovnjakov, ki so delali analizo našega zdravstvenega sistem dopolnilno zavarovanje odlična rešitev, vendar je njej najpomembnejši revanšizem in ukinitev le tega, bi pričakoval, da bo ministrica tako pokončna in bo ponudila svoj odstop. Glede na izkušnje, pa lahko mirno zatrdim, da se bo v to jamo eZdravja vrglo še par naših milijonov in enkrat mogoče bomo dobili sistem, ki bo dejansko deloval.

bolnica