Modna hiša Balmain, ki jo je ustanovil Pierre Balmain, obstaja že od leta 1946. V javnosti ni tako prepoznavna kot so Dior, Chanel, D&G in podobne. Pa vendar je prejšnji teden celotna Slovenija izvedela, da obstaja Balmain, saj je njihovo sodelovanje s H&M povzročilo gužvo pred trgovinami. Ja, ženske so čakale v vrsti pred trgovino in v trgovinah se je odvijalo pravo mesarsko klanje za kose Balmaina. Ampak bodimo iskreni – to še vedno ni Balmain, ampak je Balmain za H&M!

Ampak grem po vrsti. Zelo veliko vprašanj prejšnji teden se je dejansko vrtelo okoli tega, kdo je Balmain. Veliko ljudi namreč še ni slišalo za to modno hišo, vendar oglas za H&M v katerem sta nastopili Kendall Jenner in Gigi Hadid je marsikoga prepričal v to, da je poguglal in odkril kakšna oblačila izdeluje Balmain.

Sam sem v preteklosti že slišal za Balmain in tudi videl njihovo modo, vendar priznam, da mi ni blizu. Je preveč eksotična, predvsem pa preveč trendi, da bi mi bila lahko všeč.

Sam verjamem v klasično modo, ki je z dodatki lahko vedno zanimiva. Predvsem pa ni vezana na časovno obdobje, ko je neka stvar moderna in takrat jo vsi nosijo. Ravno o tem sem razmišljal, ko sem gledal gužvo pred trgovinami H&M. Ampak saj smo že navajeni, da je večina mladine sedaj “klonirane” / nosijo oblačila iz istih trgovin in se med seboj sploh več ne razlikujejo. Očitno si Slovenci/Slovenke želijo dragih blagovnih znamk, vendar za nizko ceno, dasiravno cene Balmain oblačil v H&Mu vseeno niso bile nizke.

Ali ni smešno, ko vidiš tri prijateljice, ki imajo oblečeno isto jakno? Jaz tega fenomena ne razumem, ko pa obstaja kup odličnih blagovnih znak, ki so dosegljive tudi brez sodelovanja s H&M, ampak je treba ta oblačila iti iskati čez mejo. Ali pa po drugi strani navdušenje nad blagovnimi znamkami, ki niso dosegljive in se potem rajši kupijo “fejki”.

Balmain v H&M ni tisti Balmain, ki stane svinjsko drago, ampak je Balmain za H&M! Kar je razlika! In ja, Balmain je tako drag, da ne poznam oseb, ki bi prisegale nanj in imele njegove kose v omari. Verjetno samo ne poznam pravih ljudi, kajne?

p.s.: posnetki iz hrvaških trgovin so prikazali, kako to poteka pri njih. Pri nas je bilo vse skupaj precej kulturno, tam pa je bil to res boj za vsak kos oblačila. Da tega, da se je eno izmed deklet, ki sem jih videl na posnetku znašla tako, da je pograbila kup predmetov in jih za 200 kun (posameznega) prodajala naprej – ja, 200 kun za to, da si ga sploh dobil v roke in potem plačal celoten znesek na blagajni! Biznis, ni kaj!

Balmain x H&M

balmain_hm