begunci in twitter begunci in twitter

Ograja / bodeča žica / tehnične ovire in Miro Cerar

Ko je Viktor Orban postavljal bodečo žico na mejo s Slovenijo, se je vlada zgražala! Par tednov kasneje pa se taista vlada, z Mirom Cerarjem na čelu, odloči, da bo postavila tehnične ovire (ker ne upajo več govoriti o ograji, ali bodeči žici, ki najbolj opisuje vse skupaj) na meji s Hrvaško! Sedaj ograja ni več nekaj, kar bi postavljali sosedje, ampak je realnost, ki jo potrebuje tudi Slovenija – po mnenju naših oblastnikov!

Kaj je s tem narobe? V mojem svetu vse! Ograja v preteklosti ni nikoli prinašala nič pozitivnega. Ljubljana je bila med drugo svetovno vojno obdana z ograjo! V Berlinu je bilo ozemlje razdeljeno z zidom. Evropa, v katero smo pred leti vstopili naj bi bila brez meja. Realnost je precej drugačna. Problem niso samo fizične ograje, ampak predvsem ograje, ki jih imamo v svojih glavah.

Ja, preko 150.000 migrantov je vstopilo v Slovenijo in tudi toliko jih je šlo naprej. Kljub vsemu strahu, ki so ga ljudje izražali, ni bilo do sedaj nobenega večjega incidenta / nobenega terorističnega napada, nobenega ropa, niti migranti niso postavili džamije in spremenili vere v Sloveniji. Smešno, kajne? Pa vendar se še vedno nekateri mediji trudijo, da bi še naprej sejali strah med ljudi in povzročali paniko. Ampak komu se da še ukvarjati z migranti. Tudi tisti skrajneži, ki so pisali kaj vse bi storili migrantom so se v tem času še umirili. No, vlada pa se je po drugi strani šele prebudila in posledično vleče poteze, ki so butaste!

Če bi imela vlada pripravljen krizni načrt pred pol leta, potem tudi ne bi bilo takšne panike, kot je bila. Če bi znala vlada in ministri komunicirati, bi bilo vse skupaj precej drugače. Ampak ne! Ta vlada na žalost ne zna obvladovati situacije in dela ad hoc rešitve, ki pa so zgolj gašenje vsega skupaj. Očitno je vlado vseeno postalo strah, ker tako dolgo ni odreagirala na situacijo in sedaj je iz žepa potegnila rešitev, ki nas bo drago stala.

Očitno se vlada ne zaveda povsem dobro, da “tehnične ovire” oz. usmerjevalne ograje ne bodo ustavile ljudi, če bodo želeli mimo nas. Očitno se vlada niti ne zaveda, da se sedaj zapirajo naše meje in za naš denar. Nihče ne govori o tem, koliko je stala nabava teh ograj in koliko nas bo stalo njeno postavljanje. Ker je to pač skrivnost in si jo vlada lahko privošči, ker nas državljane takšne stvari pač ne brigajo. Da bi se vlada s tem ukvarjala par mesecev prej. Ah, kje pa. So imeli bolj pomembno delo, kajne? Samo nihče ne ve točno, kaj so delali.

Se mogoče Miro Cerar ne zaveda, da bo moral postavljati ograje tudi na mejo z Avstrijo, če bodo začeli vračati begunce nazaj v Slovenijo? Verjetno ne. Ampak o tem bo razmišljal post festum. Kaj pa če bi nekdo v EU končno udaril z roko po mizi in začel reševati samo situacijo tam, kjer je potrebna?

Povsem preveč vprašanj in premalo odgovorov, predvsem pa se v tem primeru kaže nekompetentnost vlade, ki je verjela, da se ji bodo stvari sami po sebi rešile – ker to je princip po katerem deluje naša vlada že od vsega začetka. Tokrat ni imela sreče in se je odločila za precej neumno in nespametno potezo. Predvsem pa zopet nič od tega ni komunicirala z javnostmi!

Kakšni so odzivi uporabnikov Twitterja na te ograje? Kaj to pomeni za Slovenijo?

 1. Kot je pred časom izjavil neki drug Roni:

  “A nation that cannot control its borders is not a nation.”

  Za tiste s Šiviljo na čelu, ki ne razumejo imperialistiščine, upam, da bo kdo prevedel še v venezuelsko španščino.

 2. počas bi lahko začeli odpravljati vzroke in se ne toliko ukvarjati s posledicami.
  Ograja se postavlja po navodilih Avstrije in Nemčije, migrante pa lahko pričakujemo na primorskem v kratkem..

 3. V Ljubljani zgleda kot da težav prakticno ni.
  Na meji, iz policijskih in vojaskih virov pa prihajajo porocila, da je situacija vse prej kot enostavna.

  Večina incidentov je zamolčana ali medijsko preoblikovana. Ni poročil o spopadih s policisti. Ni poročil, kako so iz helikopterjev naši policisti že polivali solzivec na migrante, da so ustavili nasilje. Poročilo o oropani bencinski postaji je postalo poročilo o nesporazumu …

  Trenutni trend je, da se bo Nemčija in Avstrija ograjevali. V primeru pritiska migrantskega toka, bo v Sloveniji nastal žep, kjer bodo migranti ujeti. Jezni, razočarani. Lokalno prebivalstvo bo prestrašeno, desnica v vzponu. Prej ali slej se bo zgodil Ambrus, kjer bomo ljudje sami prijeli pravico v svojo roko. Beguncev bo vmes lahko že par 100.000 ali celo M.

  Tega vlada enostavno ne sme dopustiti. Ograja je nekaj česar si nihče ni želel. Ne prebivalci (ankete izpred enega meseca), ne vlada, nihče! Ampak druge alternative ni.

  Ker vseh beguncev EU več kot očitno ne bo sprejela, je vprašanje, kaj se bo zgodilo, ce ograja ne bo dovolj. Bodo Hrvati posnemali Slovenijo in Srbija Hrvaško? Bo EU aktivno pritisnila na ZDA za rešitev krize? Ali bomo poleg ograje postavili vojsko in začeli na prebežnike streljati?

 4. Dvomim sicer, da takšna ograja lahko zaustavi hordo tisočev beguncev, bo pa to zelo kmalu resen problem, ki bo spremenil mišljenja današnjih “refuges welcome fanov”.

Komentarji so zaprti.