Oljarna Kocbek 1929 / bučno olje Kocbek in čokolade Strast

Obisk v oljarne Kocbek, ki leži v Svetem Juriju ob Ščavnici, je čudovita popestritev. Poleg tega, da preizkusiš različna bučna olja, ki jih pri Kocbekovih proizvajajo že od leta 1929, preizkusiš še njihove čokolade Strast, salame z bučkami, rolado z bučkami, bučkina semena,..

Ali ste vedeli, da bučno olje izvira iz Slovenije? Da je bilo prvo bučno olje v Sloveniji proizvedeno v Framu že leta 1750? Jaz nisem!

Tudi tega, da oljarna Kocbek ročno stiska olje – v bistvu gre za tristopenjski proces nisem vedel. Najprej zmeljejo bučna semena (avtohtona sorta – golica), potem vse skupaj “kuhajo” na 110 stopinjah, da dobijo pravo barvo olja in potem to vse skupaj stisnejo, da pridobijo bučno olje.

Nikoli nisem bil ljubitelj bučnega olja. Če sem lahko izbiral, sem vedno izbral olivno olje. Bližji mi je bil okus, predvsem pa sem verjetno dobil bučno olje, ki ni bilo na nivoju oz. je bilo pridelano iz bučk iz Kitajske, ki pridela največ buč na svetu in jih potem prodajajo v Evropo. Vendar se razlikujejo te buče, od tistih, ki so pridelane pri nas. Pri bučah je namreč pomembno v kakšni zemlji rastejo, predvsem pa je kvaliteta bučnih semen odvisna od podnebja, v katerem so vzgajane in sušenja semen! Domače buče so tiste, ki dajo najbolj kvalitetno bučno olje, kar sem lahko tudi občutil, ko sem testiral različna bučna olja. Kljub temu, da nisem vedel, katero je katero olje (blind test), pa sem se odločil, da mi je najbolj sedlo ravno Kocbekovo olje.

Da čokolad in vsega ostalega, kar imajo in vključuje bučno olje niti ne omenjam. Jeap. Bučno olje sem definitivno podcenjeval. Sedaj pa bom poiskal par receptov in poskusil “zacumprati” kakšno jed, ki bo vključevala bučno olje! Definitivno pa priporočam ogled oljarne Kocbek in testiranje njihovih olj!