Prenovljen portal E-uprava / e-uprava.gov.si

Končno! Po parih letih, smo danes dočakali prenovljen portal E-uprava / e-uprava.gov.si. Posodobljen, odziven, predvsem pa “naj bi bil” uporabniku bolj prijazen portal, kjer državljani dobimo vse podatke, ki jih potrebujemo, ko nas zanima karkoli povezano z družino, socialo, upokojitvijo, kmetijstvom in ostalim.

Prenova je velika. Ne samo izgled in UX, ampak tudi vse ostalo, kar sodi v okvir portala.

  • glede na to, da so izbrane barve zeleno/sivo/bele, je verjetno za tem kakšna študija, ki dokazuje, da so to super barve za spletna mesta javne uprave (meni ni najbolj berljivo!)
  • na prvo žogo me je zmotil logotip RS, ki je bele barve in tako majhen, da ni jasno razločen
  • portal je v štirih jezikih (IT, HU, EN, SLO), zanimivo je, da ni tudi v hrvaškem jeziku?
  • vsebine so smiselno postavljene v sklope, vendar me motijo teksti, ki bi se jih morali lotiti pravi “copywriterji” in jih tudi predrugačiti tako, da bi bili teksti jasni in smiselni
  • tudi koraki pri potrjevanju različnih stvari niso prijazni uporabnikom

Recimo med novicami je objavljen sledeči tekst:
Spoštovani uporabniki državnega portala eUprava!
Z veseljem vam sporočamo, da je Ministrstvo za javno upravo, ki je upravljavec državnega portala za državljane eUprava, s pomočjo sredstev evropskega socialnega sklada portal korenito prenovilo.
Želimo si, da se nam pridružite tudi na novem državnem portalu za državljane in vam zagotavljamo, da vam bo služil še bolje kot obstoječi. Vljudno torej vabljeni na prenovljen državni portal eUprava!

Ja. Jaz sem našel to novico na portalu eUprava (ali je prav E-uprava ali eUprava je še posebej vprašanje), torej sem že na portalu in me ni treba vabiti nekam, kjer sem že!

Preizkusil sem tudi prijavo v sistem Moja E-uprava in deluje. Brez problemov. Celo podatki so pravilni. Sicer je bilo precej debat na temo uporabniške izkušnje, ampak mislim, da se bomo počasi navadili na nove funkcionalnosti in predvsem na način prikazovanja informacij.

Upam, da bodo temu portalu sledile še prenove E-davkov in ostalih spletnih mest, ki jih državljani potrebujemo, da lahko funkcioniramo in so krepko zaspala v času.

p.s.: o tem, koliko je stala prenova in kdo je bil izvajalec te prenove, pa ni nikjer dostopnih informacij!

euprava

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja