Bila je begunska kriza. Z njo so prišli migranti. In politične stranke so nabirale glasove s tem, da so nas opozarjale na islamizacijo Evrope. Na to, da bodo povsod začele rasti džamije. Da bo z migranti prišlo v Slovenijo cel kup teroristov, ki bodo posiljevali Slovenke in bodo uničili “našo vero”.

Vlada se je odločila za rešitev situacije. Postavila je bodečo žico na mejo in prvi rezultati so že vidni – živali umirajo, ko se ujamejo vanjo. Strahu pred migranti ni več in nihče ne ve, koliko nas je ta ograja stala in koliko škode bo povzročila ljudem, ki živijo v krajih, ki jih vojska ograjuje.

Nepomembno. Zaščitili smo se pred migranti. Sploh ni pomembno, da bi lahko denar namesto za ograjo namenili za policiste (njihove plače, oblačila), ali da bi lahko s tem denarjem nahranili goro lačnih otrok. In rešili dejanske probleme, ki jih imamo v Sloveniji. Interesi so bili pač močnejši in ad hoc dejanje vlade je bilo precej zgrešeno.

Zle slutnje in strahovi, ki so jih trosile določene politične opcije se niso uresničile. Stopnja kriminala se ni povečala, predvsem pa “naša vera” ni ogrožena. Niti ene džamije nisem videl, niti enega terorista. Življenje teče naprej in nihče več ne govori o migrantih in ograjah. Nepomembno.

Dobili smo nov problem – referendum. Saj veste, kupovanje otrok, istospolni pari in vse ostalo, s čimer nas zopet strašijo določene politične opcije. Podtikanja, laži in vse ostalo, kar se pojavlja v tej kampanji je sramotno za Slovenijo. Tega, da se RKC vtika v vse sfere življenja ne bom niti omenjal, saj nima več smisla. Oni pač lahko.

Seveda je treba prestrašiti narod in to narediš najlažje tako, da se poslužiš metod, ki so preizkušene. Laž, laž in laž. Če laž ponoviš dovolj pogosto, potem postane resnica / ja, marsikdo dejansko verjame v to. Ljudje so prestrašeni in v poplavi laži se marsikdo težko znajde. Ljudje pač verjamejo populistom in v tem primeru verjamejo tisti strani, ki straši. Ki vidi same zarote in ki potvarja cel kup stvari, ki z realnostjo nimajo nobene veze. Predvidljivo. In simptomatično za Slovenijo.

Ja. Tudi referendum bo šel mimo. Tako, kot so šli migranti. In izkazalo se bo, da je bilo zelo veliko strahu za prazen nič in taisti ljudje, ki so strašili narod bodo našli nove stvari. In ljudje se bodo zopet ukvarjali z njimi.

Kaj pa.. Ah, kje pa. Slovenija je to. Nikoli ne bodo vse politične opcije stopile skupaj in začele razmišljati o svojih državljanih in kaj bi oni radi. Vedno nas bodo delili na vaše in naše, na rdeče in črne, na leve in desne.. Ker lahko. Ker jim pustimo. Ker se zavedajo tega. Predvsem pa, ker si želijo tega.