Bodeča žica naj bi državljane Slovenije zaščitila pred migranti, ki gredo čez Slovenijo. Bodeča žica je dokaz, da človeška neumnost ne pozna meja, predvsem pa, da ta vlada deluje po svojih principih. Bo taista bodeča žica tudi razlog, da bo padla vlada Mira Cerarja? Glede na to, da se v povezavi s to ograjo dogaja veliko čudnih stvari in je povezano z njo še več neznank, verjetno ne bodo opozicijske stranke kar mirno sprejele tega!

Pred časom se je Vlada RS odločila, da bo postavila bodečo žico / tehnične ovire, ki bodo pomagale / usmerjale migrante. Brez razpisa z oznako zaupno, ker pač lahko. Kljub temu, da z migranti ni nobenih težav,  naša vojska in dodatne fizične moči postavljajo vsak dan ograjo po mejah Slovenije. Niti sanja se mi več ne, koliko je te ograje in niti sanja se mi več ne, kje vse je postavljena.

Kar je bolj žalostno je dejstvo, da je ta ograja poskrbela za šest mrtvih živali (vaj po fotografijah, ki krožijo po Facebooku in prikažejo, kako razmesari ta ograja meso) in da je postavljena povsod tam, kjer ni nobene nevarnosti za prehod migrantov. Ampak očitno se je vlada odločila, da bo zavarovala meje pred sovražnikom, ki bi lahko plaval preko Kolpe in podobnih naravnih preprek. Sedaj urejajo prehode za živali / v ograji bodo naredili 2 metra velike luknje, da naj bi se živali prosto gibale do vode – iz koga se s tem delajo norca sicer ne vem, ampak meni to ni več smešno! Lahko bi jim postavili smerokaze in semaforje, da ne bi prihajalo do zastojev!

Slovenija na določenih delih deluje kot bi bilo pri nas vojno območje in kljub temu, da pravno formalno ne bi smela tega storiti, kot je zapisal Stanko Štrajn v gostujočem zapisu Slovenci ne bomo begunci:

Postavitev ograje ob reki Kolpi ne pomeni le poseganja v posest lastnikov teh zemljišč, kar je po protiustavnem 8. čl. zakona o varovanju meje po razlagi vlade dopustno, temveč pomeni onemogočanje uživanja javnega dobra vsem državljanom. Celo zakon o varstvu meje ne določa, da policija lahko s tehničnimi sredstvi prepreči uživanje javnega dobra in tudi ni nikjer na svetu pravnega reda, ki bi na primer onemogočal ljudem jemati uživanja naravnega javnega dobra kot so zrak, voda, obale, sončna svetloba in toplota. Ko se Vlada sklicuje na zakonsko pravico policije posegati v lastnino državljanov, pozablja, da ZNDM-2 ne dovoljuje poseganja v javno dobro, to je prav v tisto dobrino, ki bi jo morala vlada varovati, ne pa jo jemati svojim državljanom. Gre za zlorabo oblasti in kmalu bomo videli, kako odločno bodo ukrepali pristojni organi proti ministrom vlade Republike Slovenije, ki tako grobo kršijo Slovensko ustavo in na njej temelječe predpise.

Imamo torej vlado, ki po svoje tolmači zakone in ki mimo javnih razpisov naroča dela. Tega podatka, od kje je prišla ograja in koliko je stala davkoplačevalce, verjetno ne bomo izvedeli, čeprav se že dlje časa govori o samih številkah in izvoru ograje.

Vendar pozor. Sedaj je v precepu koalicija, ki je podpirala postavitev ograje. In v primeru, če je ne bi, bi verjetno zahtevali interpelacijo Mira Cerarja. Ker je ograja sedaj postavljena, so v pat poziciji, ampak upam, da bo razumski del Slovenije zahteval to interpelacijo, predvsem pa razjasnitev okoliščin o tem, zakaj se je kupovalo ograjo in koliko denarja je šlo za to. Predvsem pa, čemu je bila potrebna – za usmerjanje bi lahko uporabili tudi drugačne načine, kot pa z bodečo žico!

Bo vlada padla zaradi ograje? Samo še tale referendum mine, pa bo več pozornosti namenjene spet migrantom.

Kolps1a