Vlada je najprej zasejala strah pred begunci, nato pa je dokazala svojo odločnost pri obrambi državljanov pred neobstoječo nevarnostjo z ograjevanjem Slovenije z bodečo žico. Očitno ji ni mar, kako živimo, temveč jo zanima le politikantsko preračunavanje, kako tudi za ceno kršenja temeljnih, z ustavo varovanih človekovih pravic, ohraniti oblast in zmagati na naslednjih volitvah. Za dosego tega cilja je vlada pripravljena poteptati vse pravice državljanov in iz proračuna plačati katerekoli znesek, čeprav ni denarja za šolstvo, zdravstvo, policijo, za popravilo cest, za pokojnine, za zaposlovanje mladih brezposelnih visoko šolanih kadrov.

Prometej objavlja razmisleke zdravega razuma z namenom prebujanja presoje pomembnih pojavov v naši družbi, ki nam krojijo naše življenje. Le premislek o tem, kaj je dobro in prav, vodi k odgovoru, kaj storiti, da bomo živeli bolje, da bomo manj izigrani in ogoljufani in da bomo manj udeleženi v kraljestvu revnih na duhu.

Razmišljujočim bralcem Prometeja zato s klikom na tole omogočamo prebrati in pretehtati Pobudo za presojo ustavnosti 8. člena zakona o nadzoru državne meje in soočiti lastno mišljenje bralcev z razmišljanjem pobudnikov ustavne presoje.

Po hrvaško imenovana »Cerarjeva žilet ograja« je nedvomno poseg v temeljne, z ustavo varovane človekove pravice. Slovenija je država, v kateri vlada, policija in vojska kratijo državljanom uživati njihove temeljne človeške pravice. Predlagatelji pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti 8. čl. zakona o nadzoru državne meje smo pobudo vložili, ker smo prepričani in upamo, da je Slovenija vendar tudi država, v kateri varuh človekovih pravic pravice varuje in ustavno sodišče dosledno razveljavi predpise, ki kršijo z ustavo varovane temeljne človekove pravice.

 

Vlada je najprej zasejala strah pred begunci, nato pa je dokazala svojo odločnost pri obrambi državljanov pred neobstoječo nevarnostjo z ograjevanjem Slovenije z bodečo žico. Begunci nas s tem, ko se z vlakom peljejo od Dobove do Šentilja ne ogrožajo in nam ne povzročajo nikakršne škode. Škodo nam povzroča z nepotrebnimi in pretiranimi ukrepi vlada RS, ki z grobim poseganjem v temeljne človekove pravice pridobiva naklonjenost zaslepljenih volivcev, ki nasedajo varljivemu občutku, da smo za bodečo žico varni.

Ograjevanje Slovenije pomeni namreč povzročanje velike škode in:

  1. omejevanje pravice do svobode gibanja po 32. čl. ustave;
  2. omejevanje lastninske pravice iz 33. čl. ustave;
  3. odvzem vsem državljanom pravice do uživanja vodnega javnega dobra, to je rek in rečnih bregov, kar je kršitev 70. čl. ustave in 15. čl. zakona o vodah.

Vladi očitno ni mar, kako živimo, temveč jo zanima le politikantsko preračunavanje, kako tudi za ceno kršenja temeljnih, z ustavo varovanih človekovih pravic, ohraniti oblast in zmagati na naslednjih volitvah. Za dosego tega cilja je vlada pripravljena poteptati vse pravice državljanov in iz proračuna plačati katerekoli znesek, čeprav ni denarja za šolstvo, zdravstvo, policijo, za popravilo cest, za pokojnine, za zaposlovanje mladih brezposelnih visoko šolanih kadrov. Ni denarja za protipoplavne ukrepe, čeprav nas poplave ogrožajo, a za ograjo ga ne bo zmanjkalo, čeprav nas begunci ne ogrožajo, kajti vlada je za ohranjanje občutka ogroženosti pred begunci pripravljena plačati vsako ceno.

Nedvomno ograjevanje veliko stane in nič ne pomaga pri varovanju meje, saj bodo begunci prečkali tudi ograde, zlasti če bodo nelegalno prehajanje meje vodile dobro organizirane tihotapske združbe.

Vlada ne prisluhne pozivom zdravega razuma in nadaljuje s svojim nesorazmernim in škodljivim ravnanjem. Namesto, da bi po vzgledu Avstrije uredila le mejne prehode in omogočila nadzorovano prehajanje meje le tam, kjer je to potrebno, bo ogradila z bodečo žico 600 km meje s Hrvaško, kar je površina primerljiva z obsegom vseh slovenskih avtocest.

Pobudniki zahteve za presojo ustavnosti zato predlagamo, da varuh človekovih pravic v okviru njegovih dolžnosti vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti 8. čl. zakona o nadzoru državne meje, ker smo prepričani, da je v pravni državi z uporabo pravnih sredstev mogoče preprečiti zlorabo oblasti in s pravom prisiliti vlado, da stori, kar je dobro in prav, da takoj prične odstranjevati ograjo, ki jo je že dala postaviti in da takoj preneha s kršenjem temeljnih človekovih pravic.

Predlagatelji pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti 8. čl. zakona o nadzoru državne meje so na javni novinarski konferenci seznanili medije z vložitvijo predloga varuhinji človekovih pravic, da naj z vložitvijo zahteve za presojo ustavnosti in zakonitosti zahteva razveljavitev pravne podlage za ograjevanje Slovenije.

Mediji so o vloženi pobudi za presojo ustavnosti sicer množično poročali, a žal ne vsebinsko, saj so objavili le iz razlag vlagateljev pobude iztrgane kratke izjave, iz katerih ni mogoče celovito razbrati vsebine pobude, še manj pa razloge, ki so pripeljali pobudnike, da so svojo pobudo vložili. Hrvaška nacionalna televizija (HTV 1) pa je ograjo, s katero slovenska vlada ograjuje slovensko-hrvaško mejo, v svojih poročilih poimenovala »Cerarjeva žilet ograja«. Dejstvo je, da je slovenska vlada naložila policiji in vojski postaviti ograjo, čeprav predsednik vlade poudarja, da Slovenija ni ogrožena in dejstvo je, da vlada ne pojasni smiselnosti in potrebnosti te »žilet ograje«. Tako smo priče hitrega nadaljevanja ograjevanja Slovenije in hitrega naraščanja jeze prizadetih državljanov.

Stanko Štrajn – več Premislekov in kritik zdravega razuma na http://www.prometej.eu

Gostujoči zapis je kategorija namenjena bralcem bloga had. Marsikdo ki bere bloge, tudi zapiše kakšno zanimivo stran, jo fotografira, vendar si zaradi parih prispevkov ne želi odpirati bloga. Nekaj časa sem okleval, premleval, če si res želim tega in ugotovil, da moram narediti nekaj v to smer, sicer izgubi pomen par stvari, ki jih že ves čas bloganja zagovarjam. Namreč najti sinergijo z ljudmi, ki so kompetentni in sposobni in vedno veliko in jim ponuditi, da prispevajo zapise, mnenja, fotografije.

In tukaj vam dajem možnost. Vaše zapise bom objavljal zapise v kategoriji Gostujoči zapis.

Kaj dobite vi? Prostor za objavo na enem najbolj obiskanih blogov v Sloveniji je v bistvu vse kar vam lahko ponudim. In to, da vas bo prebralo veliko več ljudi, kot če bi bili na svojem. Na si ne morem privoščiti da bi plačeval vaše prispevke, tako da je to pro-bono. Kaj dobim jaz? Vsebino, ki se bo razlikovala od moje in bo mogoče pritegnila še kakšnega bralca več.

Pravila igre morajo biti vnaprej jasna:

  • vsak prispevek bom prebral in presodil če je primeren za objavo. Če bo odgovor negativen, ga bom tudi poskusil obrazložiti preko maila.
  • zapisi naj bodo informativni, oz. naj imajo svojo vsebino (tega, kaj je kdo jedel za zajtrk, ne bom objavljal)
  • trači, ki nimajo nobenega verodostojnega dokaza, ne bodo objavljeni
  • politična stališča naj bodo podkrepljena z dejstvi in ne zgolj natolcevanje
  • če boste poslali fotografije, naj bodo vaše avtorsko delo (fotke iz interneta objavljate na Siolu!)
  • komercialni zapisi o tem, kako je vaš portal oh in sploh, ne bodo objavljeni
  • obvezno mi morate sporočiti kako naj vas podpišem

Če je še kakšen predlog, vprašanje, diapozitiv, karkoli, me lahko kontaktirate na mail info @ had.si, kamor lahko tudi pošljete svoje prispevke.

Kolps1a