Ognjemet v Zagorju - fotografije 10 Ognjemet v Zagorju - fotografije 10

30% znižanje cen pirotehnike

Pirotehnika. Sovražim pirotehniko. In verjamem, da nisem edini. Pa vendar določene trgovske družbe v teh dneh ponujajo 30% znižanje cen pirotehnike?! Jeap, prav ste prebrali. Oglašujejo znižanje cen pirotehničnih izdelkov.

V Sloveniji me vsak dan kaj preseneti. Par dni nazaj me je presenetil oglas za Tuš, kjer obveščajo, da imajo cene pirotehničnih izdelkov znižane za 30%. Kot, da bi se nekdo delal norca. Kot da ni dovolj nesreč in da ni dovolj prestrašenih živali. Ne, očitno je potrebno še dodatno pospeševati prodajo s popusti.

Razumem. Smo potrošniška družba. Denar mora krožiti in plače ne padejo z neba. Razumem, da morajo ljudje zapravljati, pa vendar ne razumem, zakaj bi ljudje kupovali nekaj, kar povzroča strah in kar povzroča občutek vojne? Verjetno bi bilo povsem drugače, če bi se ti, ki mečejo petarde, kdaj vprašali o posledicah svojih dejanj, predvsem pa o tem, da so plačali za to, da je nekaj počilo? Smešno, mar ne?

Če bi ljudje denar, ki ga namenijo za pirotehnična sredstva raje namenili za botrstvo, bi storili več koristi. Do takrat, ko bodo določene trgovske družbe prodajale pirotehnična sredstva in to tudi oglaševala (tudi oglaševanje ni zastonj), pa se jih bom ognil v velikem loku.

Ker sem že večkrat “pridigal” o prepovedi prodaje pirotehničnih izdelkov, imam sedaj drugačno željo. Zakaj ne bi na pirotehnične izdelke nabili recimo 80% trošarin? Ali pa mogoče celo več. Še več, kot na tobačne izdelke? Mogoče bi cene pirotehnike koga odvrnile od nakupa, kar bi bilo pozitivno za vse živali, ki so v strahu preživele noč, ali pa za vse ljudi, ki jim ni ravno lagodno se sprehajati po mestu in paziti zgolj na to, da ne bo kakšna “ponesreči” napačno izstreljena raketa priletela slučajno v glavo.

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar pa me sprehod po mestu spravi v stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali pa vitalno poškoduje kakšen drug del telesa.

Denar, ki bi ga na tak način zbrala država, sploh ni potrebno, da ga država tudi porabi. S tem denarjem bi se lahko poskrbelo za marsikaterega otroka, ki nima ničesar, kot tudi za živali, ki so v zavetiščih. In zavedanje, da je metanje denarja “v zrak” mogoče res užitek, ampak je precej hipen in v naslednjem trenutku ga več ni, bi morala biti iztočnica, ki bi se je moralo zavedati precej več ljudi.

p.s.: vsako leto je po Sloveniji kup ognjemetov, kjer je poskrbljeno za varnost in vse ostalo. Mogoče je to rešitev za tiste, ki jih privlači pok in smrad..

 

 1. Se vidi, da gospod bloger nimate kaj veliko znanja o teh izdelkih. Vse kar veste je očitno to, da ti lahko roko vtrga. Pa petarde pa pirotehnika, to ni enako in pa petarde so prepovedane v Sloveniji. Ti pirotehnični izdelki, ki se v Sloveniji prodajajo pa niso nevarni, če jih z glavo uporabljaš. Nevem zakaj bi ti kdo vrgel kar tako v teh časih petardo pod noge? V mestih sploh še pokanja nisem slišal, eh – novinarji (ala blogerji) malo se bo treba podučiti o teh stvareh in potem pisati kako so nevarne… Zakaj pa ne bi dali na oglase velike davke, da bi vi blogerji dobili 1 cent na klik? A to pa ne? Pa na cigarete, alkohol,… Naj dela vsak kar želi.

  1. gremo po vrsti:

   V Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki prepoveduje in dovoljuje:

   Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.

   Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

   glede na to, da se sprehajam po ljubljani in dozivljam to, kar sem zgoraj opisal, bi se vprasal po tem, kje zivite vi? ljubljana je bila vceraj zvecer bojisce.. in ne, nisem samo jaz tega slisal..

   na oglasih so davki.. zelo veliki.. vsaj trije placajo davek za en oglas.. ampak to je ze druga tema, ki se mi je ne da razlagati..

   ne. svoboda posameznika se konca, kjer se zacne svoboda drugega bitja.. saj ni tako tezko?

  2. Bolj kot to me fascinira, da folk kupuje to sranje za 1eur=sekunda. Tko ko je reku “Janez Novak”, vsako tele ma svojo vesele… jst bom raje teh 30EUR kolkr stane baterija investiru v kej druzga.

 2. Ravnokar sem se vrnil domov in lahko povem zgodbo. Mlada družina z dojenčkom v vozičku se sprehaja ob Ljubljanici. Oče zapikuje rakete v zemljo, prižiga, zadeva poleti v nebo in se razpoči. Dojenček joka, mama pa se čudi “lej ko se boji…”. V zrak švigne nova raketa in naredi lok nazaj proti tlem. Na srečo se razpoči nad vodno gladino, z “malo sreče” pa bi se razpočila v vozičku. Za par deset evrov bi oče lahko fental svojega otroka…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja