Pirotehnika. Sovražim pirotehniko. In verjamem, da nisem edini. Pa vendar določene trgovske družbe v teh dneh ponujajo 30% znižanje cen pirotehnike?! Jeap, prav ste prebrali. Oglašujejo znižanje cen pirotehničnih izdelkov.

V Sloveniji me vsak dan kaj preseneti. Par dni nazaj me je presenetil oglas za Tuš, kjer obveščajo, da imajo cene pirotehničnih izdelkov znižane za 30%. Kot, da bi se nekdo delal norca. Kot da ni dovolj nesreč in da ni dovolj prestrašenih živali. Ne, očitno je potrebno še dodatno pospeševati prodajo s popusti.

Razumem. Smo potrošniška družba. Denar mora krožiti in plače ne padejo z neba. Razumem, da morajo ljudje zapravljati, pa vendar ne razumem, zakaj bi ljudje kupovali nekaj, kar povzroča strah in kar povzroča občutek vojne? Verjetno bi bilo povsem drugače, če bi se ti, ki mečejo petarde, kdaj vprašali o posledicah svojih dejanj, predvsem pa o tem, da so plačali za to, da je nekaj počilo? Smešno, mar ne?

Če bi ljudje denar, ki ga namenijo za pirotehnična sredstva raje namenili za botrstvo, bi storili več koristi. Do takrat, ko bodo določene trgovske družbe prodajale pirotehnična sredstva in to tudi oglaševala (tudi oglaševanje ni zastonj), pa se jih bom ognil v velikem loku.

Ker sem že večkrat “pridigal” o prepovedi prodaje pirotehničnih izdelkov, imam sedaj drugačno željo. Zakaj ne bi na pirotehnične izdelke nabili recimo 80% trošarin? Ali pa mogoče celo več. Še več, kot na tobačne izdelke? Mogoče bi cene pirotehnike koga odvrnile od nakupa, kar bi bilo pozitivno za vse živali, ki so v strahu preživele noč, ali pa za vse ljudi, ki jim ni ravno lagodno se sprehajati po mestu in paziti zgolj na to, da ne bo kakšna “ponesreči” napačno izstreljena raketa priletela slučajno v glavo.

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar pa me sprehod po mestu spravi v stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali pa vitalno poškoduje kakšen drug del telesa.

Denar, ki bi ga na tak način zbrala država, sploh ni potrebno, da ga država tudi porabi. S tem denarjem bi se lahko poskrbelo za marsikaterega otroka, ki nima ničesar, kot tudi za živali, ki so v zavetiščih. In zavedanje, da je metanje denarja “v zrak” mogoče res užitek, ampak je precej hipen in v naslednjem trenutku ga več ni, bi morala biti iztočnica, ki bi se je moralo zavedati precej več ljudi.

p.s.: vsako leto je po Sloveniji kup ognjemetov, kjer je poskrbljeno za varnost in vse ostalo. Mogoče je to rešitev za tiste, ki jih privlači pok in smrad..