Dva nova poslovna modela / sprejemamo prostovoljne prispevke in nagradne igre namesto zaposlitve

Slovenija. Dežela, kjer te vsak dan presenetijo neumnosti in moraš vsak dan iskati obvode, da lahko preživiš. V zadnjem času je Slovenijo zaznamovala uvedba davčnih blagajn. FURS se je za to odločil sicer par let prepozno – v vmesnem času smo imeli virtualne davčne blagajne in FURS je naredil dve zanimivi stvari, ki odpirata razmišljanja o novih poslovnih modelih.

Jeap, prav ste prebrali. FURS je kriv za to, da bomo imeli v Sloveniji nove poslovne modele, od katerih pa FURS ne bo imel ničesar. Zakaj pa ne, kajne?

O čem je torej govora? Cerkev ne spada med tiste, ki potrebujejo davčnih blagajn je prva postavka. Druga postavka pa je nagradna igra Vklopi razum, zahtevaj račun.

Verjetno vam ni nič jasno, da je FURS predstavil dva nova poslovna modela, ki ju bo zelo pametno posnemati, kajti sta precej koristna. Ampak lepo po vrsti.

 • Prostovoljni prispevki, namesto izdajanja računa in plačevanja davkov

Cerkvene nabirke so prostovoljni prispevki (darovi), ki niso plačilo za opravljeno dobavo blaga in storitev, zato zanje ni potrebno izstaviti računa v skladu z DDV predpisi. Pri cerkvenih nabirkih gre za prostovoljne prispevke (darove) fizičnih oseb, ki niso predmet obdavčitve z DDV, saj ne gre za plačilo dobave blaga ali storitev.

Če sem poslovni subjekt, ki prodaja izdelke na trgu, potem lahko precej preprosto posnemam njihovo logiko. Na svojih izdelkih nimam cene in pobiram zgolj prostovoljne prispevke za vse, kar prodajam. Vsi vemo, da ima cerkev določene cene za maše in vse ostale storitve, ki jih nudijo, ampak njim ni potrebno izdajati računa in plačevati DDVja.

Primer: na tržnici prodajam sadje. Na sadju nimam cen. Kupcu povem, da naj v zameno za kilogram jabolk prostovoljno prispeva tak in tak znesek. Kar je še lepše – sploh mi ni potrebno imeti registriranega poslovnega subjekta, saj poslujem zgolj z gotovino in ne plačujem davkov in vsega ostalega. Zakaj bi? Saj živim od prostovoljnih prispevkov in plačujem z gotovino.

Jeap. To je poslovni model, ki bo v bližnji prihodnosti postal trend! Cerkev nas lahko nauči tudi kaj pametnega. In če veljajo posebna pravila za njih, potem verjetno veljajo tudi za vse ostale, kajne?

 • Organizirajte nagradno igro, namesto, da bi zaposlili ljudi

FURS se je ob uvedbi davčnih blagajn odločil, da bo dodaten denar namen za nagradno igro in njeno promocijo (skoraj četrt milijona eurov).  V nagradni igri lahko sodeluje vsak, ki zbere vsaj deset računov različnih izdajateljev in jih pošlje Finančni upravi RS preko različnih načinov.

S tem so vsi, ki bodo sodelovali v nagradni igri, postali sodelavci FURS – vsaj takšna je bila izjava namestnika direktorice FURS na javni televizji, kjer se je pohvalil, da ima FURS že preko 6500 novo zaposlenih nadzornikov.

Jeap, prav ste prebrali. Vsak, ki bo oddal račune in sodeloval v žrebanju za bogate nagrade bi bil lahko potencialno zaposlen pri FURSu, ker je samo preložil nadzor nad računi iz inšpektorjev na ljudstvo.

Kje je torej poslovni model? Če imate podjetje, potem vam ni potrebno več plačevati plač in vseh ostalih prispevkov državi. Za zaposlene organizirate nagradno igro in nekdo bo zmagovalec, ki bo dobil znesek. V bistvu lahko vsi udeleženci dobijo nek znesek za to, da dnevno 8 in več ur delajo za vas – ampak hej, gre za nagradno igro in niso zaposleni pri vas, kajne?

Jeap. FURS je odprl oči marsikomu s svojimi dejanji. Sicer bi pričakoval da so oni tisti, ki želijo pobirati denar, ne pa da dajejo ljudem ideje, kako čim bolj prefinjeno, predvsem pa po njihovih metodah izkoristiti luknje, ki očitno obstajajo. Če veljajo pravila za RKC in FURS, potem veljajo tudi za ostale državljane, kajne?

Ali se pač motim in imamo v isti državi dvojna pravila?!?

znak_FURS

 1. Upam, da ne boš sedaj dobil kakega izrednega davčnega nadzora. :-)

 2. Odstavek “Prostovoljni prispevki, namesto izdajanja računa in plačevanja davkov” je nesmiseln, ker domnevaš, da lahko prostovoljnemu (!) prispevku kot ponudnik postaviš lasten točno določeno vrednost. Element prostovoljnosti je ravno v tem, da prejemnik storitve/blaga izbere poljuben znesek ALI ga pa preprosto ne da, tako da poslovni model za branjevke ne bi deloval, če bi vsakdo lahko vzel 1kg jabolk in dal 1 cent prostovoljnega prispevka.

   1. Priznam, da ne vem ali imajo v cerkvah objavljene cenike. Za tiste zadeve (storitve), ki sem jih imel do sedaj v cerkvah sem vedno dal nek lastno določen prispevek ali pa celo ne. Če imajo res objavljene cenike je tvoj zapis povsem na mestu, ker je izigravanje in naj bo to potem to “dovoljeno” tudi branjevkam. V kolikor pa za npr. krst nisem prisiljen v plačilo točno določenega zneska (ki je vnaprej znan) pa gre za prostovoljno prispevanje in ne plačilo.

 3. DRAGI BOTRI- HVALA VAM! Kdor še želi lahko postane boter – vse botre bomo napisali na posebno tablo v cerkvi v znak hvaležnosti.
  Zlati boter- 2000 EUR, srebrni boter 1500 EUR, bronasti boter 1000 EUR.
  Hvala vsem ki ste s svojimi prispevki že pomagali pri obnovi. Hvala tudi vsem, ki še boste pomagali, saj imamo še dolg. Bog povrni vsakemu za vsak dober dar za našo župnijsko cerkev! Nove botre bomo mesečno objavljali na seznamu botrov.

  Vir:

  1. to so donacije, nima zveze z debato. to obszaja tudi v drustvih ipd.
   ni potrebno izdati racuna.

 4. PRISPEVEK ZA OGREVANJE IN VEROUČITELJE: Vas, dragi starši naprošamo za pomoč in majhen prispevek za kurjavo in za plačilo veroučiteljev in sicer za otroke od 3. do 9. razreda velja pravilo: prvi otrok (najstarejši) 10 EUR, vsak nasledjni pa 5 EUR. Sami dobro veste, da so stroški ogrevanja zelo visoki, zato vas prisrčno prosim za pomoč! Če sta oba starša nezaposlena, prispevka ni potrebno plačati. Znesek se poravna pri prvi veroučni uri h kateri veroučenci prinesejo tudi podpisana spričevala.

  vir:

Komentarji so zaprti.